pitali smo stručnjake / Od usvajanja Istanbulske konvencije ubijene već tri žene: zašto sustav u Hrvatskoj još ne funkcionira?

Tek što smo ratificirali Istanbulsku konvenciju, u Hrvatskoj je uslijedio niz okrutnih ubojstava žena, posljednje je bilo ono u Petrinji noćas. Stoga smo provjerili kako napreduje ratifikacija konvencije

23.5.2018.
22:47
VOYO logo

Samo dva dana nakon tragedije u zagrebačkim Gajnicama, muškarac je ubio nevjenčanu suprugu i u Petrinji. Usred noći ju je ubio nožem, i onda se došao u policiju mirno predati. I to je već treće ubojstvo žena ove godine, sve tri su izgleda, duže vrijeme bile izvrgnute nasilju svojih partnera ali niti one niti itko drugi na to nije ragirao.

Nužnost Istanbuilske konvencije tako se pokazala u najtragičnijem obliku pa nas je zanimalo je li konvencija koja je podigla toliko političke i svjetonazorske bure u javnosti uopće zaživjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prosvjeda za i protiv, burnih rasprava i raskola u HDZ-u -13-og travnja ratificirana je Istanbulska kovencija. 

Ali promjena se dogodila samo na papiru. Ne i u praksi - jer uslijedio je niz ubojstava, jedno za drugim.Najnovije u Petrinji. 45-godišnjak je noćas ubio nevjenčanu suprugu - motiv još uvijek nepoznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samo tri dana u zagrebačkom naselju Gajnice ubijena je 39 godišnja Anita. Nožem ju je zaklao Ivan Kralj, s podebljim policijskim dosjeom.

"Imao je zabranu prilaska. Aniti se nije smio približiti na udaljenost manjoj od 100 metara. Bilo mu je zabranjeno i da je uznemirava, a zbog nasilja je bio udaljen iz njhova zajedničkog doma."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome - Ivan, koji je imao i problema s alkoholom - na kraju je ubio Anitu. 

Samo 10 dana nakon ratifikacije Istanbulske konvencije stupci crne kronike izvještavali su o zvjerskom ubojstvu nedaleko Lipika. Suprug je ubio 49-godišnjakinju, majku sedmero djece, a potom je zapalio nju i kuću. Zbog ove serije ubojstava, triju žena u samo posljednjih mjesec dana pred Vladom su prosvjedovale članice Ženske mreže Hrvatske - odjevene kao sluškinje. Traže hitnu, brzu i djelotvornu primjenu Istanbulske konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nas zanima je što se događa s procesom implementacije, nemamo dovoljno podataka da bi mogli reći što se točno treba napraviti, zanima nas sto se događa po tom pitanju", pita se aktivistica Lana Bobić.

Za početak Hrvatska glavnom tajniku Vijeća Europe treba položiti izjavu o ratifikaciji, a to još nismo učinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi bilo ono kako mi kažemo službeno kraj, ali ona je već u našem zakonu, ona je ustavno jača i u praksi mi ukoliko je bilo što suprotno IK kada sudimo možemo direktno pozvati na istanbulsku", rekla nam je Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda.

Ali još nije gotovo. Protivnici istanbulske prikupljaju potpise za otkazivanje ratifikacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nas duboko zabrinjava je da se pokušava otkazati međunarodni dokument", dodala je Lana.  

No iako Istanbulska još nije zaživila u punom obliku i zaustavila ubojstva, kako doznajemo počela je edukacija onih koji su zaduženi za njezino provođenje u praksi: pravosudnih dužnosnika i policajaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo