Financijska izvješća / Od višemilijunskih 'pluseva' do grcanja u dugovima: Evo s koliko novca raspolažu stranke uoči izbora

Najveće stranke već su u kampanji za izbore za Europski parlament. A to znači i velike troškove...

2.3.2019.
22:30
VOYO logo

Dok su, prema financijskom izvješću koje su stranke bile obvezne dostaviti s jučerašnjim danom, sve stranke u plusu ili minusu od najviše nekoliko stotina tisuća kuna, najveći - HDZ i SDP hvale se milijunskim iznosima. 

Da je na tridesetoj godišnjici osnutka stranke HDZ doista imao razlog za slavlje, pokazalo je financijsko izvješće za prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupni prihodi stranke su 43 milijuna kuna, oko 30 milijuna kuna su rashodi što znači da je višak za 2018. g. iznosi 13 milijuna kuna", rekao je Branko Bačić, predsjednik kluba HDZ-a.

Dodamo li i tri milijuna već ušteđenih kuna HDZ je 2018. završio sa 16 milijuna kuna u plusu, a prije samo tri godine, opterećen tužbama, bio je deset u minusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janjetina je zamijenjena grickalicama, a pomogli su i doprinosi iz proračuna, državnog i lokalnih - jer takav je zakon!

"Veliki broj vijećnika, najača politička snaga u Hrvatskoj, polovica svih županija je u rukama.. zapravo njima upravlja Hrvatska demokratska zajednica... ", rekao je Bačić.
I velik broj šefova u javnim službama - a svi oni od plaće svaki mjesec izdvajaju pet posto za stranku, dok ostali zaposleni traže povišice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi omjer snaga vidjet će se na europskim izborima

"Sve u roku, sve na vrijeme, sve po zakonu", tvrdi predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Ali u minusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je lanjsku godinu zaključio s gotovo 4 milijuna kuna plusa, no time je samo smanjio prijašnji dug od 12 milijuna kuna, tako da su sada "samo" osam u minusu. Ipak predsjednika stranke više brine gdje je to HDZ prije nekoliko godina skrivao novac.

"Protiv HDZ-a se vode slučajevi pred hrvatskim pravosuđem, zato jer su novac zakopavali u vrtove svojih stranačkih blaganika, i zato jer su ih skrivali u podruminma svojih stranačkih mesara. I to je razlika između SDP-a i HDZ-a", rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matematički, razlika je 24 milijuna kuna, no SDP to ne brine, jer će kažu sve svoje kampanje isfinancirati.

S tri zastupnika u sabornici, a ponekad i izvan nje, Živi zid je godinu izvukao sa šezdeset tisuća kuna u plusu, HSS na računu ima 300 tisuća kuna, a HNS - 900 tisuća kuna, s tim da novac poreznih obveznika ta stranka prima i za zastupnike Glasa, koji su napustili HNS. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo prihode od dvjesto tisuća kuna i financiramo se od članarina i od određenih sponzorstava", rekla je predsjednica stranke GLAS Anka Mrak Taritaš.

Iako lani nije postojala, stranka START starta sa skromnim prihodima tvrdi predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da će moja borba protiv takvih financijski moćnih stranki biti borba Davida protiv Golijata", rekla je predsjednica START-a Dalija Orešković.

A pravi omjer snaga vidjet će se već na europskim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo