Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
novi šef tajne službe

Odbor podržao Markićevo imenovanje za ravnatelja SOA-e: protiv glasali HDZ i HSLS!

Markić je na toj poziciji naslijedio Dragana Lozančića čiji je opoziv prije nekoliko mjeseci pokrenula predsjednica

Image

Daniel Markić

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Hina/ 4.5.2016. u 11:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost većinom je glasova u srijedu dao pozitivno mišljenje na imenovanje Daniela Markića novim ravnateljem Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), uz izdvojeno mišljenje HDZ-ova Miroslava Tuđmana i HSLS-ova Darija Hrebaka.

Novinarima je to nakon sjednice zatvorene za javnost prenio predsjednik odbora RankoOstojić (SDP).

"Odbor je većinom glasova podržao izbor Daniela Markića za novog ravnatelja SOA-e na prijedlog predsjednice RH i premijera. To mišljenje nije obvezujuće, međutim time je otvoren put da se može imenovati novi ravnatelj", rekao je Ostojić novinarima.

Izvijestio je da je Tuđman u izdvojenom mišljenju naveo kako bi imenovanje ravnatelja SOA-e trebalo proisteći iz koncepta Domovinske sigurnosti Domoljubne koalicije, dok je Hrebak dao primjedbu na Markićevo dvojno, francusko i hrvatsko državljanstvo, što smatra preprekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na primjedbu kako je novi ravnatelj SOA-e "prošao" na temelju glasova oporbe odgovorio je kako se članovi Odbora nikada ne prebrojavaju na taj način te otkrio da je omjer u glasovanju bio šest naprema četiri.

Ostojić nije želio govoriti ni kako je osobno glasovao, a na pitanje kakva je poruka poslana što je osoba na tako važnu funkciju izabrana preglasavanjem uzvratio je - većina je odraz demokracije.

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Nema spomena da je Lozančić prekršio zakon

Podsjetio je da je današnjom odlukom Odbor prekinuo "trakavicu" koja se odvijala od 27. siječnja, kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priopćila da dosadašnji ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić više ne uživa njezino povjerenje.

Predsjednica je tada tvrdila da je Lozančić prekršio Zakon o sigurnoobavještajnom sustavu, no Ostojić naglašava da u prijedlogu o kojem je Odbor odlučivao nema spomena o kršenju zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Moram naglasiti da je, s obzirom na prijedlog kojim se rukovodio odbor, jasno utvrđeno da Lozančić odlazi na novu dužnost i to bez mrlje u svojoj karijeri, što znači da nije prekršio zakon. U prijedlogu nema navoda o tome da je prekršio zakon, a s obzirom da je s premijerom dogovorio novu dužnost, ne sumnjam da je to istina", rekao je Ostojić.

Na pitanje o kojoj se dužnosti radi nije mogao odgovoriti, a nije želio ni kometirati izjavu premijera Tihomira Oreškovića za Media servis da u Lozančićevu radu nije bilo nezakonitosti.

"Sve što trebate pitati ja sam odgovorio. Što se mene tiče, stvar je bila od prvog dana jasna. Kao predsjednik Odbora odbijao sam kombinaciju da bez zakonite odluke, bez podloge odbor o tome odlučuje. Čim sam u ponedjeljak dobio informaciju da su stvoreni uvjeti, stvar je riješena", poručio je Ostojić.

Hina/ 4.5.2016. u 11:04
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nezapamćeno nevrijeme

U riječkoj trgovini kojoj je sinoć voda probila izlog šteta je ogromna: 'Uništeno je oko 50 bala skupih tkanina'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba