Inicijativa za povratak natjecanja / Odgodili prosvjed, ali ne odustaju: Roditelji, učenici i mentori zahtjevaju održavanje natjecanja

Agencija za odgoj i obrazovanje je nakon upornih zahtjeva odlučila da će se ona održati od rujna do prosinca

5.6.2020.
19:00
VOYO logo

Agencija za odgoj i obrazovanje je popustila: učenička natjecanja ipak će se održati, i to od rujna do prosinca. Rezultat je to upornosti roditelja, učenika i učitelja okupljenih u Inicijativi za povratak natjecanja.

No, za tu odluku traže jamstva. Upitno je i kako će pravo na svoje bodove ostvariti učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola. I dok čekaju odgovore današnji prosvjed su odgodili, ne i otkazali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roko, Fran, Pia i Karlo ne idu u isti razred, ali muči ih isto pitanje što će biti s natjecanjima znanja?

Image
što će biti u ponedjeljak? /

Bandićeva zamjenica: 'Divjak govori suprotno o povratku u školu od Vlade i HZJZ-a'

Image
što će biti u ponedjeljak? /

Bandićeva zamjenica: 'Divjak govori suprotno o povratku u školu od Vlade i HZJZ-a'

Fran je učenik 5. razreda i plasirao se na državna natjecanja iz matematike i informatike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo je bilo razočarenje, onda ti kažu nije tako, zapravo hajde vježbaj cijelo ljeto, a za ovo razdoblje već smo se mogli pripremiti i doći u 6. razredu već do olimpijade", rekao je Fran Pilipović, učenik 5. razreda OŠ Alojzija Stepinca u Zagrebu.

Natjecanja i smotre zbog pandemije koronavirusa otkazana su u travnju. Agencija za odgoj i obrazovanje je nakon upornih zahtjeva učenika, mentora i roditelja odlučila da će se ona održati od rujna do prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i dalje nije jasno što će biti s osmašima.  Upisi u srednje škole počeli su, a neka natjecanja nisu se održala ni na županijskoj razini.

"Čeka me županijsko iz kemije, biologije i fizike, a to što se neće održat znači da gubim potencijalne bodove, a onda se možda neću upisati u školu u koju sam htio", izjavio je Karlo Brebrić, učenik 8. razreda OŠ Alojzija Stepinca u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa za povratak natjecanja zato traži  jamstva da će se ona održati bez obzira na epidemiološku situaciju i žele točan raspored. A posebne mjere traže za učenike završnih razreda.

"Svake godine imamo inflaciju odlikaša, a ove godine će biti hiper hiper inflacija i zato je važno i ti bodovi su nešto što razlikuju odlikaša s 5,0 koji je ocjene možda i navukao od nekog tko je pobijedio na državnom natjecanuju", kazao je Smiljan Pilipović iz Inicijative za povratak natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima nam djeca trebaju biti u centru pažnje, pogotovo djeca koja su se najviše trudila, nije fer da ona na kraju ostaju bez nečeg", rekao je Marko Šolić, učitelj i mentor u OŠ Matije Gupca u Zagrebu.

Ministrica kaže natjecanja će se održati kada to bude moguće s obzirom na epidemiološke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne možemo čekati s upisima u srednuju školu do prosinca, a ta prilika da oni dobiju bodove je bila od 5. razreda pa na dalje", poručila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako odluka nije na njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećani rizik epidemiološki rizik je, ali može se propisati okvir. Ali ta odluka što će se odvijati u školama, jesu li to natjecanj ili nešto drugo u odnosu na ovo što sad već je, nije na Zavodu", tvrdi Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Agencija za odgoj i obrazovanje poručuje da će svi biti obavješteni o terminima natjecanja, a učenici i mentori ne odustaju: ako ne ispune njihove zahtjeve, 16. lipnja svoja prava tražit će na Markovu trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo