SKUPLJI ARANŽMANI / Odlazak na groblje skuplji nego ikad: Cvijeće uoči Svih svetih plaćat ćemo barem 30 posto više nego lani

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najprodavanija multiflora u tegli promjera 20 centimetara u veleprodaji je između 15 do 20 kuna, a koliko će je platiti kupac, ovisi o trgovačkoj marži

23.10.2022.
9:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Cijene aranžmana za blagdan Svih svetih bit će barem 30 posto više nego lani jer je i uzgoj krizanteme, tradicionalnog cvijeta u spomen mrtvih, višestruko skuplji, piše u nedjelju Jutarnji list.

Tako će zbog inflacije i ovogodišnji odlazak na groblje stajati više nego ikad prije. Najprodavanija multiflora u tegli promjera 20 centimetara u veleprodaji je između 15 do 20 kuna, a koliko će je platiti kupac, ovisi o trgovačkoj marži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trgovačkim se centrima danas prodaje i po cijeni od 30 do 50 kuna. Prošle su godine istu tu multifloru cvjećari trgovcima prodavali po 12, oni nama po 20 do 25 kuna. Najviše će krizantema iz domaće proizvodnje u prodaju stići iz ludbreške regije, koja na hrvatsko tržište plasira čak 40 posto cvijeća.

Image
KREMACIJE SVE POPULARNIJE /

Krematorij otvorio svoja vrata: Ako niste bili u obilasku, povirite u galeriju i saznajte kako proces izgleda

Godišnja proizvodnja 16 cvjećara premašuje vrijednost od 45 milijuna kuna. Ali umjesto da se vesele lijepom vremenu koje pogoduje uzgoju krizantema, ludbreški cvjećari ovogodišnje Sisvete dočekuju s gorčinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što im je tuča u svibnju razbila staklenike i nanijela ogromnu financijsku štetu, za uzgoj krizantema mnogi su se morali zadužiti, a repromaterijal je skuplji nego ikad.

Cvjećari iz Velikog i Malog Bukovca pitaju se što za ministricu znači "brzo". Jer, kad je delegacija ministarstva u svibnju došla na njihova imanja i uz pratnju novinara prošetala uz razbijene staklenike, rekla im je neka se ne brinu i da će "brzo" dobiti novac za sanaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi cvjećari Velikog i Malog Bukovca, općina u Varaždinskoj županiji, njih tridesetak, pretrpjeli su stopostotnu štetu. Gruba procjena, izračunala je za Jutarnji Ivana Matijašec, tajnica Udruge cvjećara Ludbreg i upraviteljica zadruge Varaždinski cvijet, iznosi sedam milijuna kuna, piše novinarka Jutarnjeg lista Višnja Gotal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo