na Pantovčaku / Odlikovani hrvatski proljećari 50 godina nakon gašenja pokreta: 'Napravili smo ono što su nam srca rekla'

Sanjali su veća prava Hrvata, a dobili pretrese, progone i robije

13.12.2021.
20:15
VOYO logo

Dok ga je premijer u Sarajevu, vidjeli smo, opravdavao, predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku je odlikovao hrvatske proljećare. 50 godina nakon što je ugušen pokret koji je za cilj imao veću autonomiju Hrvatske u bivšoj državi, dio sudionika Hrvatskog proljeća dobili su priznanje - Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. 

Sanjali su veća prava Hrvata, a dobili pretrese, progone i robije. Jedan od njih je i Ivan Zvonimir Čičak, vođa studenata koji su se te 1971. pobunili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Napravili smo ono što su nam srca rekla'', izjavio je Ivan Zvonimir Čičak, dobitnik Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

Osuđen je na tri godine zatvora, od čega je devet mjeseci proveo u samici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To nije bio samo politički pokret, to je bilo vrijeme zanosa jednog naroda koji se probudio ispod svih tih hipoteka koje su se nabacivale na leđa hrvatskog naroda kao genocidnog, kad je svaki izričaj hrvatstva bio strogo sankcioniran'', rekao je Čičak.

Istog tog 12. prosinca uhićen je i organizator studentskog štrajka Dražen Budiša, sljedećeg jutra i Goran Dodig. U idućim danima uhićene su tisuće građana.
''Vama hvala i čast što ste u tim trenucima bili hrabri, što ste nakon svega ljudima koji nisu, najblaže rečeno, bili korektni prema vama i oprostili prešli preko toga i nastavili život normalno. Kažnjeni ste grubo, neki brutalno kao Marko Veselica. Brutalno. Sve u svemu ovo je mali pokušaj i mali dug časti i znak pravde da se to ispravi'', rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko proljeće, iako ugašeno, bilo je uvertira za ono što se dogodilo 20 godina poslije. 

''Država je, na kraju, evo sad će već 30 godina stvorena i u isto vrijeme obranjena voljom, snagom, zanosom, hrabrošću malog broja hrabrih ljudi. Uvijek je to malo dobrih ljudi i tako danas ovom broju malih ljudi, svjestan da izostavljam još neke dobre ljude, želim sve najbolje, zahvaljujem što su došli'', kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Budiša bio je spriječen doći. Osim njega, Čička i Dodiga, Predsjednik je za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Hrvatske posmrtno odlikovao još šestoricu sudionika Hrvatskog proljeća.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo