Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
na Pantovčaku

Odlikovani hrvatski proljećari 50 godina nakon gašenja pokreta: 'Napravili smo ono što su nam srca rekla'

Sanjali su veća prava Hrvata, a dobili pretrese, progone i robije

Ružica Đukić/ 13.12.2021. u 20:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dok ga je premijer u Sarajevu, vidjeli smo, opravdavao, predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku je odlikovao hrvatske proljećare. 50 godina nakon što je ugušen pokret koji je za cilj imao veću autonomiju Hrvatske u bivšoj državi, dio sudionika Hrvatskog proljeća dobili su priznanje - Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. 

Sanjali su veća prava Hrvata, a dobili pretrese, progone i robije. Jedan od njih je i Ivan Zvonimir Čičak, vođa studenata koji su se te 1971. pobunili. 

''Napravili smo ono što su nam srca rekla'', izjavio je Ivan Zvonimir Čičak, dobitnik Velereda kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

Osuđen je na tri godine zatvora, od čega je devet mjeseci proveo u samici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''To nije bio samo politički pokret, to je bilo vrijeme zanosa jednog naroda koji se probudio ispod svih tih hipoteka koje su se nabacivale na leđa hrvatskog naroda kao genocidnog, kad je svaki izričaj hrvatstva bio strogo sankcioniran'', rekao je Čičak.

Istog tog 12. prosinca uhićen je i organizator studentskog štrajka Dražen Budiša, sljedećeg jutra i Goran Dodig. U idućim danima uhićene su tisuće građana.
''Vama hvala i čast što ste u tim trenucima bili hrabri, što ste nakon svega ljudima koji nisu, najblaže rečeno, bili korektni prema vama i oprostili prešli preko toga i nastavili život normalno. Kažnjeni ste grubo, neki brutalno kao Marko Veselica. Brutalno. Sve u svemu ovo je mali pokušaj i mali dug časti i znak pravde da se to ispravi'', rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Upravo se čita

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Hrvatsko proljeće, iako ugašeno, bilo je uvertira za ono što se dogodilo 20 godina poslije. 

''Država je, na kraju, evo sad će već 30 godina stvorena i u isto vrijeme obranjena voljom, snagom, zanosom, hrabrošću malog broja hrabrih ljudi. Uvijek je to malo dobrih ljudi i tako danas ovom broju malih ljudi, svjestan da izostavljam još neke dobre ljude, želim sve najbolje, zahvaljujem što su došli'', kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dražen Budiša bio je spriječen doći. Osim njega, Čička i Dodiga, Predsjednik je za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Hrvatske posmrtno odlikovao još šestoricu sudionika Hrvatskog proljeća.

Ružica Đukić/ 13.12.2021. u 20:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Svjetsko, a naše!

Splitska manekenka Hana Griželj oduševila Donatellu Versace i lansirala se uz bok Gigi Hadid i Emily Ratajkowski

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba