KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / Odluka koja je promijenila hrvatsku političku povijest

Jedino što ta odluka nije promijenila jest Lovro Kuščević

10.7.2019.
22:57
VOYO logo

A vidite kako je to zanimljvo, da nije bilo jednog, u današnjim okolnostima, relativno banalnog događaja, o zamjeni za Lovru Kuščevića danas ne bi morao razmišljati Andrej Plenković nego Tihomir Orešković.

Sjećate se naravno našeg premijera građevine i njegove Vlade HDZ-a i Mosta u kojoj je sjedio i Kuščević. Ali se možda manje sjećate zašto je pala ta Vlada i kako je došla ova Vlada. Pa na grbači Tomislava Karamarka tj. afere o sukobu interesa koji mu je presudilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Karamarko je naime tada kao potpredsjednik Vlade par puta rekao da bi bilo pametno da se Hrvatska, u slučaju INA-e nagodi s MOL-om obzirom da bismo mogli izgubiti obje međunarodne arbitraže vrijedne nekoliko milijardi kuna. E ali, otkrilo se da je jedan od klijenata Karamarkove njegove supruge bio Jozo Petrović kojemu je jedan od klijenata bio MOL. I napravila se golema afera  oko sukoba interesa, Most koji je tada glumio pravednike među narodima, srušio je i Vladu i Karamarka, a HDZ i Vlada su dobili Andreja Plenkovića koji je usput budi rečeno, prvom prilikom Most izbacio iz Vlade. A onda se pokazalo da je Karamarko bio u pravu,  Hrvatska je protiv MOL-a  izgubila prvu arbitražu, a po svemu sudeći izgubit će i drugu, osim dakako ako Andrej Plenković ne napravi isto ono što je predlagao Tomislav Karamarko - nagodbu s MOL-om. I kao šećer na kraju ove priče, danas Ustavni sud donosi odluku kojom prihvaća žalbu Tomislava Karamarka i poništava rješenje Upravnog suda koji je potvrdio odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa i nalaže da se cijeli postupak vrati na početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako je eto ispalo da je jedna možda potpuno kriva odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa potpuno promijenila političku povijest, dovela do izvanrednih parlamentarnih izbora, izvanrednih izbora u HDZ-u, ali i u SDP-u, promijenila je i Sabor i Vladu. Jedino što ta odluka nije promijenila jest Lovro Kuščević. On bi bio ministar ovako i onako i svoje pašnjake i vile bi i ovako i onako rentao za 2 i pol tisuće kuna dnevno, Bogu hvala.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike