STANKE U SABORU / Odluka Ustavnog suda razbjesnila Peđu Grbina: 'Ovdje je riječ o licemjerju i bezobraštini!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud u četvrtak je ukinuo neke odredbe Zakona o izborima saborskih zastupnika

25.9.2015.
10:04
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Odluka Ustavnog suda da ukine odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, "zloporaba položaja" u predizborne svrhe te zloporaba saborske govornice u predizborne svrhe, teme su o kojima u petak, mimo dnevnog reda Hrvatskog sabora žele govoriti saborski klubovi, pa su na početku sjednice zatražili stanku kako bi stekli formalne uvjete za to.

Ustavni sud u četvrtak je ukinuo odredbe Zakona o izborima saborskih zastupnika po kojima bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača, brisana je i odredba po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti, kao i ona po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O toj temi žele govoriti klubovi HDZ-a i HNS.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav i SDP-ov zastupnik Peđa Grbin Hini je jučer kazao kako je "sramota što je Ustavni sud prijedlog za ocjenu ustavnosti dobio još 19. ožujka i držao ga u ladici šest mjeseci, čekajući dan prije raspuštanja Sabora, kako se više ništa ne bi moglo napraviti", dok je danas izjavio kako je riječ o "licemjerju i bezobraštini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zloporaba položaja u predizborne svrhe, poglavito u svjetlu izbjegličke krize, tema je o kojoj žele govoriti klubovi nezavisnih ljevičara i HDSSB-a, a Damir Kajin (ID) će govoriti o zloporabi medija u praćenju izbjegličke krize. Ta je zloporaba, tvrdi, poprimila takve razmjere da je razdoblje do 90-e godine, dakle prije demokratskih izbora, "bilo mila majka".

SDP, kaže Nenad Stazić, želi pak govoriti o zloporabi saborske govornice u predizborne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo