Apsurdno, ali istinito / Odobrili zahtjev: Rimac će pola godine primati 15 tisuća kuna plaće, a pola godine 7,5 tisuća

Državu će stajati 200 tisuća kuna

30.9.2020.
19:30
VOYO logo

Uskokovoj okrivljenici Josipi Rimac kroz nekoliko će se dana odobriti zahtjev za isplatom 6 mjeseci pune i 6 mjeseci pola plaće! Iz Banskih dvora poručuju da je zahtjev stigao u Vladinu kadrovsku komisiju te da će se riješiti sukladno Zakonu.

Prevedeno: Rimac će - što kroz neto isplatu, što kroz poreze i doprinose - državukoštati preko 200 tisuća kuna jer ne postoji zakonsko uporište za odbijanje zahtjeva, bez obzira na istragu i težinu optužbi koje joj se stavljaju na teret.

Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković se osvrnuo na događaje tjedna: Ni riječi o Milanoviću, Rimac, Janafu ili Klubu

Image
SJEDNICA VLADE /

Plenković se osvrnuo na događaje tjedna: Ni riječi o Milanoviću, Rimac, Janafu ili Klubu

Više nije iza rešetaka, posao državne tajnice u Ministarstvu uprave nema, ali 6 mjeseci primati će punu plaću od gotovo 15 tisuća kuna dok će joj preostalih 6 mjeseci država isplaćivati pola plaće.

"Točno je da sam to zatražila, ne znam jeli to realizirano, i nisam se oko toga djela previše opterećivala", rekla je osumnjičena Josipa Rimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stajat će državu 200 tisuća kuna

Zahtjev je još u svibnju prvo stigao u Ministarstvo u kojem je Rimac bila državna tajnica....

"Zahtjev je proslijeđen kadrovskoj službi Vlade tako da... Već mjesecima to traje? Ne znam, morate pitati njih, ovdje u Vladi", rekao je Ivan Malenica, ministar uprave i pravosuđa. 

...a iz Vlade nam je potvrđeno da će zahtjev uskoro biti odobren jer se privilegija 6+6 može odbiti samo dužnosniku koji je pravomoćno osuđen za djela protiv slobode i prava čovjeka ili na bezuvjetnu kaznu zatvora.

"U konačnici slijedi sud i presuda, a do tada mogućnost konzumiranja zakonom propisane mjere ne vidim ništa sporno", kazao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

"Ne bi ja volio sada nikome ništa docirati, prava i obveze dužnosnika pišu tamo u onima zakonima i onim aktima, sukladno tome individualna je odluka. Ali iz vaše blagajne ide? Da, iz državne blagajne, da", rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

Ukupno, zajedno s neto isplatama, porezima i doprinosima Rimac će državu stajati više od 200 tisuća kuna. I dok se i oni s kojima je Rimac bila bliska ograđuju...

"Ja neću komentirati nečija prava sa stajališta morala i etike jer o tome govorimo svi u svoje ime prvenstveno. Kakav je vaš stav? Ja sam pokazala svoj stav nebrojeno puta u životu i zato mi iskreno imovinska kartica izgleda tako kako izgleda", rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Stav oporbe  

Iz oporbe priznaju da bi Zakon trebalo mijenjati kroz reguliranje statusa barem onih koji su pod istragom za korupciju ili zlouporabe položaja i ovlasti, ali zbog presumpcija nevinosti ni oni ne znaju kako.

"Nisam sretan zbog činjenice da će netko nakon što je bio u istražnom zatvoru, nakon što su protiv njega podignute ovako ozbiljne optužbe kao što je u slučaj s Josipom Rimac imati pravo na 6+6 ali činjenica da je to u ovom trenutku po zakonu BLIC Volio bi to promijeniti ali nisam u ovom trenutku sigurna kako to napraviti a da budemo u skladu s Ustavom", rekao je Peđa Grbin (SDP), saborski zastupnik 

Rimac je opciju 6 + 6 aktivirala i prije 4 godine, a samo za 38-ero zastupnika prošlog saziva Sabora koji su tu privilegiju također zatražili država će potrošiti desetak milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo