PLJAČKA INA-E / Određen im je istražni zatvor, a što kažu okrivljenici? Husić se ne smatra krivim, Ratkić sve priznala

Sve više detalja izlazi na svjetlo dana - kako su akteri prisluškivani i kako su se nadzirali računi na kojima su bile stotine milijuna kuna

29.8.2022.
19:06
VOYO logo

Iz suda petero uhićenih otišlo je sinoć ravno u zatvor u Remetinec. Svi prijedlozi USKOK-a sud je u potpunosti prihvatio.

"Određen je istražni zatvor po osnovi zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela u trajanju od mjesec dana", kazala je Danijela Raspović Tomac, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrivanje cijelog slučaja krenuo je dojavom iz banke zbog pozamašnog računa, koji je sve više rastao. Pokrenuo se Ured za sprječavanje pranja novca, USKOK, počela su prisluškivanja aktera.

Image
DAMIR HABIJAN /

HDZ-ovac o pljački INA-e: 'Ovo je dokaz da je pravosuđe neovisno. Oporba? Čudno da Grbin nije primijetio jednu stvar'

Image
DAMIR HABIJAN /

HDZ-ovac o pljački INA-e: 'Ovo je dokaz da je pravosuđe neovisno. Oporba? Čudno da Grbin nije primijetio jednu stvar'

"Ovo je specifičan slučaj jer je rezultirao s blokadom najvećeg iznosa u povijesti ureda to je protuvrijednost 813 milijuna kuna, koji su blokirani u 8 poslovnih banaka po 16 računa, odnosno 6 otvorenih investicijskih fondova u kojima upravljaju 3 društva", kazao je Ante Biluš, šef Ureda za sprječavanje pranja novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći iznos od gotovo pola milijarde kuna bio je na računu umirovljenika Dane Škugora kojemu su jučer najviše smetali novinari. S računa je kupio nekretninu u Šibeniku, što je sve odmah identificirano.

"Sav taj iznos je bio cijelo vrijeme pod nadzorom pod praćenjem", kazao je Biluš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema tome tijela su na vrijeme reagirala da uspiju spriječiti bilo kakav iznos novca iz zemlje ili njegov utrošak", kazala je Raspović Tomac.

Jedina koja se navodno nije okoristila je Marija Ratkić, direktorica tvrtke Plinara Istočne Slavonije, koja je kako se neslužbeno doznaje u bitnom priznala krivnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škugor kojeg USKOK smatra vođom zločinačkog udruženja koji je oštetio INA-u za milijardu kuna, u svoju obranu tvrdi - bila je to poslovna politika tvrtke.

Iz INA-e odgovaraju da je Damir Škugor potpisnik svih ugovora koji se istražuju, a o njima nije odlučivala Uprava i Nadzorni odbor. I Škugora više ne žele u tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Damir Škugor, koji je menadžer tri razine ispod Uprave Ine, imao je ovlasti potpisivati ugovore u vrijednosti do 20 milijuna eura uz supotpis njegovog zamjenika. INA će pokrenuti postupak raskida radnog odnosa s Damirom Škugorom, revidirati sve postojeće ugovore o prodaji plina", poručuju.

Goran Husić ne smatra se krivim. O cijelom poslu i daljnjim prodajama, po njegovoj obrani obaviješten je Hrote, HERA te europski regulatori. U HERA-i tvrde da podatke o ugovoru nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što su cijene bile fiksne, i od kupljenih 19 eura po megavat satu OMS je plin prodavao u rasponu do 210 eura u obrani smatraju uspješnim pregovaranjem.

Prvo su INA-in plin kupovali preko Plinare Istočne Slavonije koja ima poseban ugovor. Od prosinca prošle godine OMS kupuje izravno od INA-e i prodaje DXT-u. Riječ je o švicarskoj tvrtki sa sjedištem u Luksemburgu koja je jedna od vodećih na tržištu plina, od koje je plin i INA kupovala. Afera možda još ne bi bila otkrivena da se osumnjičeni Josip Šurjak kako doznajemo nije uspaničio i počeo sumnjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponekad se prezentira da djelujemo kao otoci. u ovom slučaju stvarno se to nije dogodilo. svaka od institucija je u rekordnom roku odradila svoj dio posla pa možemo reći da je to sve skupa trajalo oko 3 mjeseca", kazao je Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave.

O cijelom slučaju oglasio se i MOL koji osuđuje Škugora, te će surađivati s nadležnim tijelima kako bi se šteta za INA-u svela na minimum. Također najavljuju internu istragu unutar INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo