ZARAŽENI BORAVIO NA KOSOVU / Održana konferencija liječnika u Dubrovniku: 'Ne možemo isključiti opciju da je on nekoga zarazio'

Image
Foto: RTL

Ravnatelj OB Dubrovnik: 'Nema razloga za paniku, procjepljivanje je posljednjih mjeseci u Županiji pojačano'

29.5.2018.
15:17
RTL
VOYO logo

Pacijentu koji je hospitaliziran u petak poslijepodne u Općoj bolnici Dubrovnik potvrđene su ospice.

Danas su stigli rezultati testova iz Zagreba, a na navedenu temu održana je i izvanredna konferencija za medije na kojoj su ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo DNŽ i voditelj odjela za infektologiju i dermatovenerologiju Opće bolnice Dubrovnik dr. Stjepan Đuričić izvijestili kakvo je stanje pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Bekić podsjetio je kako je riječ o pacijentu koji je 1984. godište te je državljanin Republike Hrvatske koji je prije dva tjedna boravio na Kosovu gdje se, pretpostavljaju, zarazio virusom ospica.

"Čim je pacijent došao u bolnicu provjerili smo ga, poduzeli epidemiološke mjera kao i na svima koji su bili u kontaktu s njima. On se trenutno dobro osjeća i ako oporavak tako nastavi ovaj tjedan ići će kući", kazao je ravnatelj dubrovačke bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako se ne može isključiti šansa da je pacijent nekoga zarazio, a da će taj netko kasnije širiti bolest.

"Molimo sve liječnike koji posumnjaju na ospice da nas obavijeste, a pozivam sve pedijatre i školske liječnike da i dalje proaktivno djeluju i pozivaju roditelje da dovedu necijepljenu djecu na cijepljenje. Bit će dovoljno cjepiva za sve koji to nisu obavili, a naručili smo dodatne doze", kazao je doktor Lakić pozvavši roditelje da provjere cijepne statuse djece. Ravnatelj Lakić je pojasnio kako su ljudi rođeni prije 1960. godine zaštićeni jer su preboljeli ospice, a naznačio je ako netko to želi provjeriti, kao i status cijepljenja, može doći kod obiteljskog liječnika ili provjeriti u službi za epidemiologiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li cijepivo sto postotna zaštita od zaraze ravnatelj Lakić je odgovorio da nije.

"Ako je netko dva puta cijepljen onda je zaštićen 99,99 posto, a ako ih je prebolio onda je zaštićen sto posto",  kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Đuričić istaknuo je koji su simptomi ospica.

"Prvi dio bolesti je specifičan, javljaju se kihanje, kašljanje i konjunktivitis, a nakon toga ide osip. Mogućnost zaraze prva četiri dana kihanja i kašljanja je velika, a kasnije se smanjuje. Inkubacija traje 10 do 12 dana. Svi koji imaju navedene simptome obvezni su se javiti liječniku", kazao je Đuričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj OB Dubrovnik istaknuo je kako nema razloga za paniku te da je procjepljivanje posljednjih mjeseci u Županiji pojačano. 

"Napravili smo akcijski plan i odredili raspored ako bi došlo do epidemije. Cjepiva ima dovoljno, naznaka za epidemiju nema, ali postoje rizični faktori poput toga da smo turističko središte",  kazao je doktor Bekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo