Svatko to može / Održite božičnu čaroliju uz brigu o prirodi: Darujte nekome ekološki blagdanski poklon

Nakon nekoliko sekundi otvaranja, ukrasni papir će postati smeće

22.12.2019.
15:48
VOYO logo

Koliko je poklona toliko je i vrećica papira za umatanje! Svake godine, u blagdansko vrijeme, količina otpada poveća se za čak 30 posto.

A i bez ukrasnog papira dar u srce dira. Upravo tako glasi blagdanska inicijativa Fonda za zaštitu okoliša. Cilj je pokazati da se božićna čarolija može održati, a da istovremeno brinemo i o prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svega nekoliko sekundi prilikom otvaranja poklona ovaj će ukrasni papir postati smeće. U svakoj kući, u svakom gradu ili selu, blagdani će uz poklone i radost, donijeti i hrpu otpada.

"Sve te darove koje mi kupujemo dodatno umatamo u papire, celofane, mašne, vrpce i ti svi papiri su uglavnom kombinacija plastike, nekakvog tekstila, ukrasnih šljokica i to sve nije prikladno za reciklažu i završi u komunalnom otpadu odnosno vašoj kanti za smeće", izjavila je Ojdana Raić Azinović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se to ne bi dogodilo i u njihovu domu Ojdana poklone pakira na ekološki prihvatljiv način. Njezina će nećakinja ove godine dobiti, ne samo knjigu, nego i maramu u koju je umotana. A poklon je i dalje efektan. Ovo je samo jedna od ideja koju su u sklopu ove akcije predložili iz Fonda za zaštitu okoliša.

No, briga za okoliš nije samo u umatanju. Na ovoj radionici izrade božićnih poklona i ukrasa otišli su i korak dalje. Stari odbačeni predmeti dobili su novo ruho i nekom će biti lijepi poklon.

"Organizirali smo radionice izrade poklona da bi ljude naučili da ne moraju nužno kupovati skupe poklone i poklone upakirane u plastiku nego da ih sami mogu izraditi i upakirati u nešto što imaju kod kuće", rekla je Irena Borovina iz Udruge Vestigum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I najmlađi su oduševljeni ovom idejom. Radije bi, kažu, dobili rukom izrađen dar nego igračku iz trgovine.

Polaznica radionice Ela Kovačić je, primjerice, izrađivala anđela za ukrase po kući.

"Ja ću, na primjer, ove figurice staviti mami i tati pod bor", rekla je Bruna Šipek, polaznica radionice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji će ovakve poklone i ukrase čuvati i pamtiti cijeli život. Tko se još sjeća u što je bio umotan taj neki najdraži božićni dar.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo