Vijeće za elektroničke medije / Oduzeta koncesija televizijama koje su prenijele emisiju 'Bujica' na temu migrantske krize u Hrvatskoj

Image

U emisiji su izrečene neprihvatljive tvrdnje o migrantima

26.11.2018.
15:21
VOYO logo

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u ponedjeljak je zbog govora mržnje privremeno, na jedan dan ili četiri sata, oduzelo koncesije televizijama koje su prenijele emisiju Bujica od 5. studenoga ove godine u kojoj su izrečene neprihvatljive tvrdnje o migrantima. 

Na 24 sata oduzima se koncesija nakladnicima televizije Z1 televizija d.o.o. – kanal Z1 televizija, Slavonsko-brodska televizija d.o.o, - kanal SBTV, OAR d.o.o. – kanal Osječka televizija te na 4 sata televizijskim nakladnicima Mijor d.o.o. – kanal SRCE TV, Robur j.d.o.o – kanal Adriatic TV i Televizija Jadran d.o.o. – kanal TV Jadran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Z1 televizija, SBTV i Osječka televizija dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od ponoći do 23,59 sati, a televizije Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 18,59 do 22,59 sati, izvijestio je VEM.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, emisija je emitirana 5. studenog pod nazivom "Hrvatska na udaru migranata", a prikazivala se na nekoliko lokalnih televizija. U emisiji koju vodi Velimir Bujanec tako se jasno mogao čuti govor mržnje, što nije u skladu s Zakonom o elektroničkim medijima. U studiju su bila dva gosta - Franko Čirko, predsjednik organizacije Generacija obnove i Zoran Grgić, analitičar.

Moglo se čuti nekoliko spornih izjava poput "divljaci s istoka siluju", "dolaze uglavnom zaraženi sidom i hepatitisom te ih dosta ima tuberkulozu", "crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju", a u emisiji su i upozorili ljude da se ne približavaju migrantima jer oni "namjerno šire sidu oko sebe". Voditelj Bujanec se ogradio od spornih stavova gostiju, no ni u jednom trenutku ih nije prekinuo u iznošenju teza

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo