Žrtve nove konzervativnosti / Odvjetnica Čavajde: Ići će u Ljubljanu. Sad njoj i obitelji treba mir, javno su se eksponirali do kraja

Image
Foto: Pixsell/RTL

Mrcvarenje žene i njene obitelji kojima su u Hrvatskoj uskratili zakonsko pravo na liječenje, uskoro će biti gotovo

15.5.2022.
16:24
Pixsell/RTL
VOYO logo

Na kraju je Mirela Čavajda, premda državljanka Republike Hrvatske, po zdravstvenu skrb morala u Sloveniju koja ima praktično isto zakonski uređen pobačaj kao i Hrvatska. Zadnje što je RTL doznao bilo je da će Čavajda i njena odvjetnica sigurno tražiti pravnu odgovornost odgovornih za torturu kojoj je ta žena izložena u Hrvatskoj.

Odvjetnica Vanja Jurić u međuvremenu je za 24sata rekla da je Mireli Čavajdi u ovom trenutku najpotrebniji mir. Rekla je i to da Čavajda s obitelji ne želi da javnost zna kad će točno ići u Ljubljanu na pružanje zdravstvene skrbi koju su joj uskratili u Hrvatskoj, odnosno na pobačaj teško bolesnog fetusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrvatskoj istinu u lice /

Slovenski stručnjak: 'U RH i liječnici politički zlorabe izraz feticid kako bi se ženama uskratila prava'

Image
Hrvatskoj istinu u lice /

Slovenski stručnjak: 'U RH i liječnici politički zlorabe izraz feticid kako bi se ženama uskratila prava'

Ionako se, kaže, do krajnosti izložila javnosti sa svojom tragedijom, a hrvatski sustav joj iz dana u dan samo pojačava traumu. Mireli su liječnici u Hrvatskoj odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. tjednu unatoč tome što je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. Najnoviji nalaz pokazao je da tumor na mozgu fetusa naglo raste i pritišće važne dijelove mozga.

Pritom je najizglednije i to da je riječ o teratomu, agresivnom tumoru, opasnom i po trudnicu i po fetus. Dijagnosticirali su ga i u Zagrebu i u Ljubljani. Takav tumor brzo raste i uništava zdravo tkivo mozga što nerijetko uzrokuje smrt djeteta prije rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na pregled magnetskom rezonancijom 21. travnja na Svetom Duhu, tumor je s narastao s manje od pet centimetara na sedam centimetara.

Na tisuće građana diljem cijele Hrvatske prošli je tjedan došlo na brojne prosvjede koji su održani u znak podrške Mireli Čavajdi, ali i drugim ženama slične sudbine okupio je tisuće ljudi.
S druge strane, na Hodu za život, govor je održao ginekolog sa Svetog Duha, Boris Ujević koji je govorio o prizivu savjesti kojim se koristi kako ne bi izvodio pobačaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon međutim kaže da se na priziv savjesti liječnici mogu pozvati samo ako se to ne kosi s pravilima struke i ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili time ne ugrozi život pacijenta. A pod zdravlje spada i ono psihičko kao i mogućnost da Mirela dobije sepsu ako dijete u njoj umre.

U istom članku piše da liječnik koji se poziva na priziv savjesti mora pacijenta pravodobno obavijestiti i uputiti liječniku iste struke koji obavlja zahvat. Niti to nisu napravili, samo su joj usmeno rekli da ode u Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo