čeka se konačna odluka / Odvjetnik Miljević za RTL: 'Zdravko Mamić sigurno neće biti zadovoljan ovime što smo danas postigli'

Image
Foto: RTL

Nakon prošlog gostovanja Miljevića na RTL-u, Mamić je za sarajevske medije potvrdio da je sve što je Miljević izjavio istina

27.1.2021.
19:30
RTL
VOYO logo

Dok se čeka konačna odluka Vrhovnog suda, današnja je sjednica ostala u znaku zahtjeva odvjetnika Veljka Miljevića. Predsjednica Vijeća nije udovoljila odvjetnikovom zahtjevu da se javno otvori zapisnik kako su glasali osječki sudci. 

Proces donošenja odluke

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, kazao je kako nema pouzdanih podataka i kako ih ne može ni biti zato što postoji proces donošenja odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Taj proces je prema članku 164. Kaznenog zakona o kaznenom postupku i opisan. Tko glasa, kojim redoslijedom, o kojim pitanjima, na koji način, što ako odluka nije jednoglasna, što u slučaju izdvojenog mišljenja. Ima članak koji je još bitniji i na temelju toga se temeljio moj današnji prijedlog, članak 88. koji regulira pitanje zapisnika i to upravo zapisnik o vijećanju i glasanju'', rekao je Miljević. 

Odvjetnik pojašnjava kako taj članak jasno propisuje da zapisnik o vijećanju i glasanju je tajan i kad se donese odluka se zatvara u kuvertu. I nema ga nitko pravo razgledati. Odluku u kuverti ima pravo otvoriti samo drugostupanjsko vijeće, u ovom slučaju vijeće Vrhovnog suda prilikom održavanja sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Spomenuo sam mogućnost da vijeće odluči da li će za određenu radnju koju treba poduzeti isključiti javnost. Rekao sam da postoje određeni razlozi za tajnost toga, pa da se unutar javne sjednice proglasi tajnost i otvorite taj zapisnik da se vidi'', kazao je odvjetnik.

Image
Afera SMS u osijeku /

Mamić se javio iz BiH, svjedočio Karamarko: 'Izbori 2015. su pokradeni, Varga mi je rekao da to može dokazati'

Image
Afera SMS u osijeku /

Mamić se javio iz BiH, svjedočio Karamarko: 'Izbori 2015. su pokradeni, Varga mi je rekao da to može dokazati'

Možda nije bila jednoglasna odluka?

U kuloarima kruže priče da nije bila jednoglasna odluka. Miljević naglašava kako je njegov zahtjev zasigurno bio zakonit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam nakon jedne vrlo zanimljive emisije na RTL-u poslije imao gadnih ukapanja da objasnim da nešto što sam rekao nisam izjavio ja. Pa bi to htio izbjeći. Mi branitelji nikakvih svojih prava nemamo u procesu u kaznenom postupku koja ne izviru iz prava okrivljenika. Mi smo alter ego svojih branjenika. Mi zastupamo želje naših branjenika'', pojasnio je Miljević.

''Zdravko Mamić je dobio 1001 informaciju od 6. lipnja 2018. Zašto je trebalo proći više od dvije i pol godine do održavanja drugostupanjskog vijeća? Zdravko Mamić je dobio za sebe provjerene informacije, a to je javni pogovor u Osijeku, da proces donošenja odluke nije baš bio skladan. I da nisu baš bila ista mišljenja. On raspolaže informacijama da je određena osoba u vijeću zahtijevala da se naš osnovni prigovor, a to je prigovor neovlaštenog tužitelja, usvoji'', dodaje Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik nije želio reći koja je to osoba u vijeću, ali da je to vidljivo iz zapisnika. Prema mišljenju Miljevića, današnja sjednica vijeća je tekla vrlo korektno, ali predsjednica je na koncu rekla ''mi nećemo udovoljiti ovakvom vašem prijedlogu, nego budite uvjereni, da mi to ovlaštenje imamo''. 

Prema Miljevićevim riječima, na temelju ovlaštenja će se otvoriti zapisnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prošlog gostovanja Miljevića na RTL-u, Mamić je za sarajevske medije potvrdio da je sve što je Miljević izjavio istina. 

''Mi smo i nakon toga dali jedan određeni dokument, da je Zdravko Mamić spreman apsolutno eksplicirati sve svoje izjave, da je spreman stati iza tih izjava u skladu s onim odredbama koje to reguliraju'', rekao je odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić je htio da se danas otvori zapisnik na temelju informacija o tome kako je tekao proces vijećanja i glasanja. 

''On zasigurno neće biti do kraja zadovoljan s ovim što smo mi danas postigli'', zaključio je Miljević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo