Dobre vijesti / Odvoz otpada plaćat ćemo po staroj cijeni! Bandić: 'Sa zadovoljstvom ćemo poštivati odluku Suda'

Bandić je rekao da će suspenzija Uredbe biti financijski udarac za Čistoću

31.1.2020.
19:35
VOYO logo

Ništa od poskupljenja odvoza smeća, bar za sada. Ustavni sud je suspendirao vladinu Uredbu, koju su neki gradovi iskoristili za drastično povećanje odvoza otpada, jer žele temeljito proučiti pritužbe da Vladina odluka nije u skladu s Ustavom.

Na uredbu su se žalile i jedinice lokalne samouprave koje prednjače u odvajanju otpada i udruge civilnog društva koje smatraju da će plan Ministarstva zaštite okoliša prouzrokovati kaos koji će na kraju skupo platiti građani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebaju propisi biti vrlo jasni tako da oni koji ih trebaju provoditi, što su u ovom slučaju gradovi, vrlo jasno mogu znati što učiniti i kako mogu ići prema zero waste politici što ova uredba ne da nije poticala nego je kažnjavala neke gradove poput Preloga i sličnih zato što su progresivni", kazala je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva zaštite okoliša smatraju da odluka suda ne znači da je Uredba loša, a ne strahuju da će suspenzija usporiti postizanje cilja da se do kraja godine odvaja 50 posto otpada.

"Ustavni sud odlučuje o suglasnosti Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa zakonom i Ustavom, a ne o kvaliteti propisa. S obzirom da Ustavni sud nije obustavio od primjene odluke jedinica lokalne i područne samouprave koje su donesene na temelju Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, mišljenja smo kako isto neće značajno utjecati na postizanje ciljeva", komentirali su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelog, Ludbreg i Krk, uz niz drugih gradova i općina, uložili su žalbu Ustavnom sudu jer misle da bi se primjenom uzrokovalo otežano funkcioniranje sustava gospodarenja otpadom i naplata komunalnih usluga protivnu zakonu i EU direktivama.

U tome ih je podržao i saborski Klub zastupnika SDP-a koji smatra da je odluka Ustavnog suda dokaz da Vlada radi na štetu građana. Odluka nije iznenadila ni njih, ni ostatak saborske oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vode računa o građanima. Kako se brzopleto i nepromišljeno donose odluke koje su na kraju krajeva i na štetu okoliša", kazao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

"Tu se radi o uredbi koja nedozvoljeno zadire u nadležnosti lokalne samouprave i koja nastavlja projektirati kaotično stanje u sustavu gospodarenja otpadom. Vidimo to jako dobro kako se upravo grad Zagreb okoristo takvom uredbom", rekao je Slaven Dobrović, Mostov saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom gradske uprave neki Zagrepčani su od sutra trebali odvoz smeća plaćati i do šest puta skuplje.

"Moram reći da je Zagreb na temelju loše Uredbe donio još goru odluku jer je jako veliki fiksni dio na koji građani ne mogu utjecati u ukupnoj cijeni, a onaj varijabilni je samo takozvani varijabilni dio jer nema tehnologije koja će u višim stambenim zgradama osigurati da kućanstva plaćaju samo onaj otpad koji su doista odložili, a nisu odvojili", izjavio je Tomislav Tomašević iz Koalicije Zelena ljevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suočen sa sudskom odlukom, gradonačelnik kaže da nema izbora.

"Treba poštivati odluku ustavnog suda. Fala Bogu. I sa zadovoljstvom ćemo to poštivati i raditi svoj posao. Moj posao je raditi red u gradu i svaki dan vidim sve više reda", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je dodao da će suspenzija Uredbe biti financijski udarac za Čistoću, ali Grad će to pokriti iz vlastitih rezervi.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo