govor mržnje / Oglas pizzerije iz Samobora šokirao javnost, sve istražuje i policija. Prijeti li vlasniku zatvorska kazna?

Tražeći radnika, vlasnik je objavio, citiramo - 'da neće zaposliti četnike iz Niša niti nagrditi grad crnima'

13.9.2022.
21:00
VOYO logo

Ovo je dio sramotne objave ugostitelja iz Samobora koji je tražio za rad pizza majstora: "Očito su normalni radnici otišli u Irsku, a nama se na oglas javljaju pakistanci, bangladešanci i četnici iz Niša! Kako dodatno nebi nagrdili naš Samobor s tim crnima, morati ćemo prilagoditi trenutnim kapacitetima radno vrijeme. Isto tako nam ne pada na kraj pameti zaposliti četnika iz Niša!"

Samoborci oglasom punim govora mržnje - šokirani. "Mi Samoborci, ovaj grad je od Bele IV. 700 godina slobodan grad za svakog dobronamjernog, vrijednog i poštenog čovjeka. Ak je on crni, beli, koje god fele. Još ako nas oslobode ovih domaćih lopova, svaka čast, samo nek dojdeju", kaže Miroslav Ivanjščak iz Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugrađanka Zora Polanović dodaje: "Ovo je čisto o njemu govorilo i mislim da je to antireklama njemu."

Image
NETRPELJIVOST I GOVOR MRŽNJE /

Struka osuđuje oglas samoborske pizzerije koja 'ne prima Pakistance, četnike iz Niša': 'Mi trebamo njih, ne oni nas'

Image
NETRPELJIVOST I GOVOR MRŽNJE /

Struka osuđuje oglas samoborske pizzerije koja 'ne prima Pakistance, četnike iz Niša': 'Mi trebamo njih, ne oni nas'

Osuda stiže i od aktualne vlasti, dok bivši gradonačelnik smatra da tu nije bilo zle namjere. "Mi osuđujemo svake takve slučajeve. Isto tako želio bih napomenuti da je to izolirani slučaj, da to nije stav Grada Samobora, niti građana Samobora", kazao je zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne poznajem ga osobno, ali znam da se radi o mlađem čovjeku koji, 99 posto sam siguran, nije mislio ono što je rekao. Malo je jezik bio brži od pameti", kazao je Krešo Beljak.

Slučaj istražuje i zagrebačka policija, a vlasnik pizzerije nije htio stati pred našu kameru. Tek je poručio da zbog svog oglasa dobiva prijetnje. Da je svojom objavom napravio možebitno kazneno djelo, smatra i struka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vam reći konkretno za ovaj slučaj jer ne znam sve detalje i okolnosti. Međutim, prema Kaznenom zakonu i to odredbi članka 125, stavak 1 Kaznenog zakona, zabranjena je diskriminacija na način da vi odlučujete da nećete nekog zaposliti temeljem boje kože, pripadnosti određenoj skupini ili vjeri. Znači, to je izričito zabranjeno i tu je previđena kazna zatvora do 3 godine za takvo postupanje", objašnjava odvjetnik Tomislav Barišić.

Pa ako tako u ovom slučaju odluči Državno odvjetništvo, onda bi i samoborski ugostitelj mogao završiti u lockdownu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo