Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
MILANOVIĆEVA KANDIDATKINJA

Oglasila se Zlata Đurđević: 'Izjave zastupnika temelje se na neistinitim tvrdnjama. Narušava mi se kredibilitet i neovisnost'

U priopćenju je, između ostalog, izjavila da nikada nije imala privatne ili službene kontakte s predsjednikom Milanovićem

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
RTL Vijesti/ 31.3.2021. u 12:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što su neke stranke objavile da neće podržati njezinu kandidaturu za predsjednicu Vrhovnog suda, profesorica Zlata Đurđević oglasila se priopćenjem.

U priopćenju je, između ostalog, izjavila da nikada nije imala privatne ili službene kontakte s predsjednikom Zoranom Milanovićem te da izjave zastupnika nisu istinite i da joj se ''narušava kredibilitet i neovisnost''.

Image
URED PREDSJEDNIKA

Milanović nastavlja svađu: 'Plenković je špijun, a Pupovac zaštićeniji od pande u zoološkom vrtu'

Image
URED PREDSJEDNIKA

Milanović nastavlja svađu: 'Plenković je špijun, a Pupovac zaštićeniji od pande u zoološkom vrtu'

Priopćenje Zlate Đurđević prenosimo u cijelosti:

"S obzirom da se izjave saborskih zastupnika i novinara kojima se unaprijed odbija mogućnost da budem izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda RH temelje na neistinitim i neutemeljenim tvrdnjama, a kojima se narušava moj kredibilitet i neovisnost, smatram ih potrebnim javno osporiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Radi se o izjavama da sam postupala protuzakonito (I.), da sam bila protiv tzv. Lex Perković (II.) te da sam povezana s predsjednikom države (III.).

I. Postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda RH, kao i Glavnog državnog odvjetnika prema Ustavu RH bitno je različit od postupka izbora sudaca Ustavnog suda RH i međunarodnih sudova u tome što se ne radi samo o izboru političkog tijela, sabora ili vlade RH, već postoji i ustavom određeni politički predlagatelj, predsjednik RH i vlada RH, dakle ne samo izbor već je i sam prijedlog politička odluka.

Upravo se čita

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

Bitno je da ne postoje tajni dogovori između kandidata i ustavom ovlaštenog predlagatelja i/ili parlamentarne većine o kojima javnost i druge osobe koje se žele javiti na poziv ne znaju. Tajni dogovori dovode u pitanje samostalnost i neovisnost kandidata za predsjednika Vrhovnog suda RH i Glavnog državnog odvjetnika u odnosu na izvršnu i zakonodavnu vlast, što je temeljna osobna pretpostavka za obnašanje ovih visokih pravosudnih dužnosti.

Kako je javnost upoznata, početkom prosinca 2020. javila sam se na natječaj za izbor kandidata RH za sutkinju pri Europskom sudu za ljudska prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dana 14. siječnja 2021. vlada RH donijela je odluku o tome da sam izabrana kao pričuvna kandidatkinja RH za sutkinju pri Europskom sudu za ljudska prava. S obzirom na to da sam se javila za natječaj za europskog suca, nisam se javila na javni poziv za Vrhovni sud RH koji je bio objavljen 13. siječnja 2021. Nakon što je završen javni poziv, predsjednik Republike objavio je da neće predložiti niti jednog kandidata koji se javio na poziv te me je početkom ožujka pozvao na sastanak i ponudio mi da budem predložena za predsjednicu Vrhovnog suda, što sam prihvatila.

Kako sam već navela, smatrala sam suprotno mom profesionalnom integritetu nastojanje da obavljam sudbenu dužnost na međunarodnim sudovima, a da istovremeno odbijem prijedlog za obnašanje te iste dužnosti kada se radi o najvišem sudu Republike Hrvatske. Pristala sam sudjelovati u daljnjoj proceduri izbora predsjednika Vrhovnog suda RH sukladno Ustavu i zakonu te sam se obvezala odraditi četverogodišnji mandat.

Po objavi predsjednika države odmah sam istaknula da ću se javiti na javni poziv, a pitanje hoću li ću poštivati odluke Ustavnog suda RH smatrala sam neozbiljnim. Stoga sam se u dosadašnjem postupku strogo držala Ustava i zakona, a svatko od Ustavom ovlaštenih nadležnih državnih tijela vlasti odgovara za svoje postupke i riječi.

Nejasno je tumačenje da bi nejavljanjem na prvi poziv bio diskvalificiran za daljnje natječaje. Time bi svi potencijalni kandidati drugog kruga, a koji se, kao niti ja, nisu javili na prvi poziv, bili okvalificirani kao kršitelji Zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

II. U odnosu na drugu tvrdnju da sam bila protiv tzv. Lex Perković, koji se kontinuirano iznosi u medijima, ističem da samo googlanje temeljnih pojmova na internetu jasno pokazuje da se radi o neistini. Istina je bila upravo suprotna, jer sam prva iz akademske zajednice istupila i u pisanom priopćenju upozorila na nedostatke u postupku donošenja, kao i sadržaju zakona, koji je integralno prenio tportal a prenijeli su i druge novine, portali i televizije (https://www.vecernji.hr/vijesti/zakon-nije-dobar-lex-perkovic-i-dalje-lomi-koplja-623650; https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ovim-se-zakonom-krse-obveze-koje-imamo-prema-eu-profesorica-s-prava-otkriva-pet-razloga-zasto-vlada-nije-u-pravu-1157408).

III. U odnosu na tvrdnje o mojoj povezanosti s predsjednikom Milanovićem ističem da s gospodinom Milanovićem nikada ranije nisam imala bilo kakve službene, profesionalne ili privatne kontakte ili susrete''.

RTL Vijesti/ 31.3.2021. u 12:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba