potvrđena optužnica / Oglasio se Todorić: 'Optužnica protiv mene neće spriječiti buduće suđenje Andreju Plenkoviću'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ivica Todorić smatra da je optužnica protiv njega politički akt kako bi ga se diskvalificiralo kao političkog protivnika

17.12.2019.
11:55
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo optužnicu protiv nekadašnjeg vlasnika Agrokora, Ivica Todorić oglasio se na svojem blogu i ustvrdio da je optužnica neosnovana te da je riječ o političkom aktu iza kojeg stoji premijer Andrej Plenković. Todorića se tereti da je gospodarskim zlouporabama svoj bivši koncern oštetio za 1,25 milijuna eura. Optužnicom su uz Todorića i nekadašnjeg menadžera u Agrokoru Ante Huljeva obuhvaćene bivša Agrokorova menadžerica Piruška Canjuga i austrijska državljanka Nicole De Rossi.

"Potvrđivanje optužnice protiv mene, a koja je pravno potpuno neosnovana i bez ijednog dokaza bilo kakve moje odgovornosti, neće spriječiti buduće suđenje Andreju Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žao mi je što danas u Republici Hrvatskoj moć mašinerije Andreja Plenkovića ne završava samo na koruptivnoj mreži otimanja privatne imovine. Iskreno mi je žao što se pojedini suci nisu uspjeli oteti zagrljaju i pritisku hibridne Plenkovićeve vlasti koja se svakim danom sve više urušava pod pritiskom protupravnosti, kriminala i izdaje nacionalnih interesa.

Potvrditi ovakvu optužnicu, a koja je politički akt, znači dati podršku prikrivanju najveće pljačke izvedene upravo od onih koji danas kontroliraju pojedine suce i pojedine sudove. Iza ovakvog djelovanja ne stoji zakon, već pokušaj da se diskvalificiram kao politički protivnik koji je organizirao sada mali, a sutra veliki politički pokret i netko tko je razotkrio najveću korupcijsku aferu u povijeti ovog dijela Europe, pa i šire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da ću poštovati zakon i odluku suda jer je to obaveza svakog građanina Hrvatske, ali ću poštovati i interes javnosti, a to znači da će moje optužbe i dokazi protiv kriminalaca u ovoj zemlji biti javni i zasnovani na dokumentima koje ću uskoro prezentirati javnosti.

Hrvatski građani imaju pravo saznati kakvi su lopovi oni koji danas vode Hrvatsku", poručio je Ivica Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak suđenja u veljači

Početak suđenja bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i nekadašnjim menadžerima te tvrtke Anti Huljevu i Piruški Canjuga te austrijskoj državljanki Nicole De Rossi očekuje se u veljači, doznaje se od odvjetnika okrivljenih nakon što je u utorak potvrđena prva optužnica za malverzacije u Agrokoru.

''Očekujem da bi suđenje u ovom predmetu moglo započeti u veljači'', kazala je Todorićeva braniteljica Jadranka Sloković nakon sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda na kojem je potvrđena optužnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, kazao je kako državno odvjetništvo ima dvostruke kriterije kada optužuje bivšu upravu Agrokora za angažman konzultanata u vrijeme kada je koncern bio puno manje financijski izložen nego ''sada kada također plaća brojne savjetnike čiji je rad potpuno beskoristan''.

Uz to, branitelji optuženih su ponovili svoj stav da je optužnica neutemeljena i da u ovom predmetu nema dokaza. Nobilo je ranije istaknuo da ne postoje dokazi koji podržavaju glavne teze iz optužnice i da su svi svjedoci ispitani u istrazi zapravo svjedoci obrane. Pritom je prognozirao da će presuda do ''idućeg proljeća biti oslobađajuća''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi za štetu od 1,25 milijuna eura

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Huljev i Canjuga stvarni vlasnici švicarske tvrtke

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo