ISTRAŽILI SMO

Oglasnici puni stanova, ali mnogima i dalje preskupi: Kada će i hoće li cijene zbog epidemije padati?

Oglasnici su puni stanova, a cijene se barem na prvu ne čine ništa manjima

Image
Foto: Shuttersock
Ana Trcol/ 14.4.2020. u 16:28

Je li korona poljuljala tržište nekretnina? Iako nam se čini kao da je to bilo u nekom prošlom životu, cijene stanova prije krize doživljavale su svoj vrhunac - slijedi li im sada pad?

Oglasnici su puni stanova, a cijene se barem na prvu ne čine ništa manjima.

''Mi imamo puno stanova gdje su prodavatelji naprosto stopirali prodaju jer im se ne žuri...'', kažu u agenciji. Neki su pak cijenu htjeli spustiti, no valjda nismo uspjeli uvjeriti agente u ozbiljnost svojih namjera.

Kako izgleda kupovina stana u doba korone - opisala nam je Mia Anočić Valentić koja i dalje traži stan.

''Čini mi se da cijene nisu pale nakon cijele ovo krize, no čini mi se da bi mogle pasti, da se moramo još malo strpiti...", govori.

VEZANE VIJESTI


Zbog novanastale krize ipak drukčije gledaju na situaciju. Pogotovo jer je podizanje kredita nešto o čemu se sada treba još bolje promisliti.

''Što će biti s kreditima i kako ćemo se dalje snaći, ne znam. Nadam se da nam neće biti gore nego sada. Sretno svima koji su u potrazi kao i mi", govori Mia.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović tvrdi kako tržište sada ne postoji.

''Mi realno ne možemo govoriti o tržištu kada nema transakcija, kada prodavatelji ne nude, kada žele da se stabilizira situacija da vide koliko im nekretnine vrijede", kaže Ranilović.

A koliko će vrijediti - još je rano reći.

''Prije svega tržište nekretnina je povezano s gospodarstvom. Onoliko koliki će biti učinak na gospodarstvo, toliko će se to reflektirati na tržište nekretnina. Također, ovisi o tome koliko će trajati. Ako se ovo oduži, to će negativno utjecati na promet nekretnina, a onda i na cijene nekretenina", objašnjava Ranilović.

No, tu se u obzir treba uzeti i državne subvencije koje su i same utjecale na tržište nekretnina. Kako je najavio ministar graditeljstva, APN ide dalje.

''Imamo 1360 zahtjeva, 260 obrađenih, ljudi su obaviješteni da su prošli. Očekujemo u sljedeća dva tjedna barem još tisuću zahtjeva", kazao je Predrag Štromar.

Zasad je još sve u magli. No koronakriza, a u Zagrebu i potres sigurno će se reflektirati i na tržište nekretnina jer stan u strogom centru Zagreba već sada ne znači isto što je značio prije 22. ožujka. 

Ana Trcol/ 14.4.2020. u 16:28

Više s weba

Pročitajte još

Image
Državni inspektorat

Iz trgovina se povlače gljive zbog sumporovog dioksida

Više s weba