Koliko će se plaćati otpad? / Ograda ili barkod na kontejnerima u Zagrebu uskoro bi mogli dobiti svoju svrhu. RTL donosi priču o otpadu u 2022.

Što će gradonačelnik odabrati, Zagrepčani će doznati tek iza Nove godine. Neke stvari se ipak već naziru

6.12.2021.
7:00
VOYO logo

Ograda ili barkod na kontejnerima uskoro bi mogli i zapravo dobiti svoju svrhu. Od sljedeće bi godine Zagrepčani, najavio je gradonačelnik, otpad, ali samo miješani, trebali plaćati po kilogramu.

"Skupština će odlučivati očito tijekom siječnja o promjeni odluke načina odvoza i naplate otpada za građane. Prvo se ide u savjetovanje. To će trajati nekoliko tjedana, kada će građani već biti upoznati s modelom koji se planira uvesti", kaže Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer sada im nije jasno kako bi to trebalo funkcionirati.

Image
građani mrzovoljni /

Zagreb bez grijanja: Zbog starih cijevi građani se danas smrzavaju, a poznato je i do kada

Image
građani mrzovoljni /

Zagreb bez grijanja: Zbog starih cijevi građani se danas smrzavaju, a poznato je i do kada

"To je neizvedivo. Ljudi dolaze sa svih strana i bacaju nam otpad. Nama koji ovdje živimo", tvrdi zagrepčanin Anđelko Novačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim, to bi bilo pravedno kada bi ja recimo stvaljao dvije kile, netko 50, ali tko će to kontrolirati?", pita se zagrepčanka Snježana Arambašić.

Tko bi i na koji način kontrolirao odvajanje smeća?

Tri su mogućnosti. Jedna od njih je zaključavanje pa raspodjela unutar zgrada kao s vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će građani imati ili ključ ili karticu kao što postoji u nekim gradovima, pa će se točno znati kad je netko pristupio tom kontejneru, kanti i ubacio otpad. Također je moguće da će biti vrećice koje će biti kodom povezane direktno s korisnikom", kaže Tomislav Prlić.

Pitanje je tko će ih kontrolirati kada djelatnici Čistoće ponekad ne stignu pokupiti otpad. Model naplate otpada s čitačem već godinama koristi Zaprešić. Svaki stanovnik ima svoj čip kojim otvara spremnik i ubacuje razvrstani otpad. Pritom se smeće plaća po volumenu, a u podzemnom je spremniku kamera, pa su ljetos ispisane i prve kazne koje iznose i do 1000 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna ovakva serija podzemnih spremnika košta otprilike 350 do 400 tisuća kuna bez PDV-a, znači skoro pola milijuna kuna s PDV-om. Naša je neka matematika da je na svaki spremnik zaduženo između 150 i 400 korisnika", objašnjava Domagoj Mikuš, direktor komunalne tvrtke u Zaprešiću.

Preračunato na Grad Zagreb, takav bi sustav odlaganja otpada Zagrepčane koštao oko pola milijarde kuna i to uz činjenicu da je Grad spremnike kupio prije samo tri godine. Što će gradonačelnik odabrati, Zagrepčani će doznati tek iza Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo