SVE ČEŠĆA PRAKSA / Ograde i zaštitari na plažama: Smije li vam netko zabraniti pristup moru?

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Sve je manje mjesta na kojima se nesmetano na svojim ručnicima mogu sunčati i kupati građani

12.8.2020.
8:50
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Smiju li se kupališni prostori ograđivati, a zaštitari tjerati kupače koji ne žele iznajmljivati ležaljke, već svoje mjesto pod užarenim suncem traže koristeći vlastite ručnike? 

Image
Plaža Borak u Marušićima /

Apsurd kod Omiša: Talijan zaključao pristup plaži, mještani i turisti na mukama, a lokalna vlast nemoćna!

Image
Plaža Borak u Marušićima /

Apsurd kod Omiša: Talijan zaključao pristup plaži, mještani i turisti na mukama, a lokalna vlast nemoćna!

''Pristup moru ne može se ograničiti, bez obzira što koncesionari ili vlasnici objekata – bili oni hotelski ili privatni – mislili o tome'', poručili su opatijski SDP-ovci Fernando Kirigin i Biljana Šuša odgovarajući na pitanjajavnosti i sve češće primjedbe stanovnika i stanovnica Opatije da u gradu u kojem žive na pojedinim kupalištima baš i nisu dobrodošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je opće poznato da je sve manje mjesta na kojima se nesmetano, sa šugamanima, mogu sunčati i kupati naši građani. Na svim uređenijim kupalištima, a pogotovo onima koja su dana u koncesiju, dominiraju ležaljke koje su značajniji prihod koncesionarima ili onima koji u njihovo ime upravljaju tim plažama, dok oni koji bi rado legli na svoje šugamane baš i nisu rado viđeni gosti. Zato se zadnjih godina krenulo s uređenjem onih preostalih plažnih prostora namijenjenih sugrađanima.

Svakako da svako betoniranje grota kako bi se dobio dodatni prostor za naše građane izaziva polemike o devastaciji nečeg prirodnog te se postavlja pitanje može li se osigurati da gotovo svaka plaža, bila ona u koncesiji ili ne, ima barem trećinu prostora namijenjenu ručnicima gdje bi se kupali sugrađani. No, događa se u zadnje vrijeme, osim što iz sezone u sezonu nestaju plažni prostori za ručnike, da pojedini koncesionari, čak i oni koji nemaju koncesiju, a vlasnici su hotelskih i drugih objekata uz more, nastoje spriječiti kupače s ručnicima da uopće priđu moru postavljanjem ograda, pa i u nekim slučajevima uz pomoć zaštitara, upozorava Novi list.

Zbog posljedica pandemije koronavirusa ovoga ljeta ostali su zatvoreni pojedini hotelski objekti s kojima su ostale zaključane i njihove ogradama i vratima zatvorene plaže. Postavlja se pitanje koliko je uopće sve to zakonito. Pod pretpostavkom da se i radi o uredno ishodovanim koncesijama na pomorskom dobru koje predstavlja opće dobro od javnog interesa, protuzakonito je bilo kome ograničiti pristup moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Postoje posebne koncesije koje se rijetko izdaju, a kojima se može isključiti opće dobro, odnosno ograničiti pristup koncesioniranom području, ali po našim saznanjima takve koncesije na području Grada Opatije bar za sada ne postoje'', rekao je Kirigin i dodao da se pristup moru ne može ograničiti, a za nadzor pomorskog dobra, osim davatelja koncesije, zadužena je Lučka kapetanija koja ima i ovlast nadzora nad cijelim pomorskim dobrom, bilo ono u koncesiji ili ne.

Pristup do mora jednak je za sve građane i građanke te ih zaštitari, ukoliko se ponašaju normalno i ne remete pravila ponašanja na plaži, ne bi smjeli uznemiravati ili čak udaljavati s kupališnih prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo