eko bomba / Oko 3000 tona otpada na 70 metara od prvih kuća i dalje stoji u Vrbovcu Samoborskom. Ni kazne ne pomažu

Image
Foto: Edina Zuko/Pixsell

Otpad je i u trećoj zoni zaštite izvorišta Strmec, Šibice i Bregana i unutar granice lovišta, a Royal Media izgubila je dozvolu za rad je previše otpada nagomilala

12.7.2022.
15:00
Edina Zuko/Pixsell
VOYO logo

Sisčani su prije tri dana prosvjedovali na središnjem trgu u povodu nedavnog požara na odlagalištu otpada u Novom Pračnom u vlasništvu privatne tvrtke Royal Media, koji su vatrogasci gasili danima i koji se potom opet bio razbuktao. Okupljeni u Građanskoj inicijativi "Siščani ne žele biti smetliščani" rekli su da su nezadovoljni izdavanjem dozvola za rad tvrtkama koje se bave prikupljanjem, skladištenjem i obradom otpada na području grada.

Paralelno se sličnog scenarija kao u Novom Pračnom boje i stanovnici mjesta Vrbovec Samoborski gdje također postoji odlagalište neopasnog otpada u vlasništvu Royal Media, o čemu smo ranije i pisali. Sada Grad Samobor odgovara što je s tim odlagalištem otpada za koji je tvrtka izgubila dozvolu za rad jer su radili mimo propisa te su nagomilali previše otpada i za to nadobivali već skoro milijun kuna kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorili su da je dozvola za rad tvrtka na njihovom području izgubila temeljem Rješenja Zagrebačke županije i to nakon nadzora Državnog inspektorata

" Utvrđeno da TD Royal Media d.o.o. ne obavlja sukladno dozvoli djelatnost skupljanja, druge obrade i privremenog skladištenja neopasnog otpada", naveli su i potvrdili da je tvrtka na toj lokaciju premašila količinu otpada za koju je imala na toj lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
eko bomba /

Tvrtka, čiji je otpad gorio u Sisku, ima već skoro milijun kuna kazni za drugo odlagalište: 'Bojimo se...'

Image
eko bomba /

Tvrtka, čiji je otpad gorio u Sisku, ima već skoro milijun kuna kazni za drugo odlagalište: 'Bojimo se...'

"Trenutačno se na lokaciji nalazi šest ključnih brojeva neopasnog otpada s ukupno oko 3000 tona otpada", odgovorili su na upit koliko je tamo otpada. Na pitanje, je li lokacija čuvana, ima li tamo zaposlenika i kako se lokacija nadzire, naveli su: "Lokacija je ograđena, a prema informacijama dobivenim od strane Državnog inspektorata, ista je pod videonadzorom."
Prve kuće, potvrdili su, na udaljenosti su od samo 70 metara, te navode da je to prema navodima Državnog inspektorata "primjerena udaljenost za neopasni otpad". Dodali su i da se odlagalište nalazi na području III. zone zaštite izvorišta Strmec, Šibice i Bregana te unutar granica lovišta I/111-Samoborska gora.

Dalje navode kako je Inspekcija zaštite okoliša odlagalište posjetila u siječnju prošle godine, te su 26. siječnja 2021 naredili da se ukloni zatečeni neopasni otpad. Kasnijom inspekcijom utvrdili su da je otpad i dalje tamo. "Tako da je 28. lipnja 2021. donijeto Rješenje o izvršenju, dana 5. srpnja 2021. Royal Media d.o.o. je izdan Prekršajni nalog kojim se izriče novčana kazna u iznosu od 120.000 kuna uz još 20.000 kuna odgovornoj osobi, jer nisu postupili po Rješenju. Prvo Rješenje o izvršenju naplatom novčane kazne u iznosu od 100.000 kn je donijeto dana 9. srpnja 2021., kaznu je platio 4. kolovoza 2021.", navode iz Grada Samobora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to nije bilo dovoljno jer je već 6. kolovoza 2021. godine tvrtki TD Royal Media d.o.o. izdan novi prekršajni nalog kojim mu se izriče novčana kazna u iznosu od 30.000 kuna uz još 3000 kuna odgovornoj osobi, jer nisu postupili po Rješenju o izvršenju, navode iz Grada Samobora.

"Drugo Rješenje o izvršenju naplatom novčane kazne u iznosu od 200.000 kuna je donijeto dana 28. listopada 2021. Kako izvršenik nije platio kaznu, upućen je zahtjev FINA -i sa zahtjevom za izravnu naplatu. Tako da je 200.000 kuna prisilno naplaćeno. Treće Rješenje o izvršenju naplatom novčane kazne u iznosu od 400.000 kuna je donijeto dana 14. veljače 2022. Sve žalbe Royal Media su odbijene drugostupanjskim rješenjima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja", navode u Gradu Samoboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i to da je u tijeku prisilna napada izdanih novčanih kazni.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo