Bandićevih 11 / Okupio saborski 'kraljevski klub'! Pokušali smo otkriti tajnu uspjeha Milana Bandića

Klub zagrebačkog gradonačelnika postao je toliko atraktivan kao Real Madrid i Barcelona zajedno

21.12.2018.
10:08
VOYO logo

Klub Milana Bandića postao je apsolutni hit ove sezone, u svakom prijalznom roku zagrebački gradonačelnik uspio je kupiti najbolje dizače ruku na tržištu. Nakon izbora, u Saboru je imao samo jedan jedini glas, jednog jedinog zastupnika, danas ih ima 12 i postao je apsolutno najvažniji koalicijski partner Andreja Plenkovića

Parlamentarna liga u Hrvatskoj trenutačno broji 14 klubova. No, u sezoni 2018. jedan klub je bio neprikosnoven - Klub Stranke rada i solidarnosti, reformista i nezavisnih zastupnika, poznatiji i kao Bandićevih 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali smo otkriti tajnu njegovog uspjeha

Posve nepristrano, počinjemo s novom igračicom Kraljevskog kluba u špici napada. Ove jeseni stigla im je rutinerka s bogatom karijerom, bivša potpredsjednica i Vlade i SDP-a Milanka Opačić. Detalji ugovora o transferu nikad nisu objavljeni.

Jedino što smo doznali jest da je Milan Bandić zastupnici Milanki Opačić poklonio buket cvijeća, makar nismo doznali niti kojeg cvijeća, a ni sam Milan Bandić ne sjeća se da joj je cvijeće poklonio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzo se pokazalo da se nova akvizicija odlično snalazi i u držanju kvoruma, no kratkog je fitilja kad ju se zbog toga prozove da se premjesti među vladajuće.

"Da njima ne bude neugodno da tamo svijetle, a i da ne zagađuju prostor na kojem mi stojimo. Hvala", kazao je Arsen Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam na prodaju. Nisam nikada ništa tražila, niti od pokojnog Ivice Račana, niti od Zorana Milanovića, a još manje od Milana Bandića ili Davora Bernardića. Ništa nisam tražila, moje mjesto sam zaradila ovdje sa 25 tisuća preferencijskih glasova, što vi niste dobili niti ćete dobiti. S druge strane, glasam samo za projekte koji su dobri za građane, i ništa drugo", kazala je Opačić.

No, što misli, koliko bi njezinih navijača, pardon preferencijalnih glasača, zapljeskalo na transferu u, mnogima od njih mrzak, Kraljevski klub?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi SDP-ov veteran, bivši gradonačelnik Požege Zdravko Ronko, svoj ovoljetni transfer u Kraljevski klub objašnjava vrlo jednostavno - ne želi da njegov donedavni klub, u stanju i s kapetanom kojeg ima, sada ide na izbore.

"Ova Vlada ne smije pasti, jer gospodin Bernardić ne smije doći u poziciju da slaže ili kroji liste, da taj SDP sutra odvuče u vazelinsku koaliciju s HDZ-om, kako su nekad otišle velike stranke, HSLS, HSS i tako dalje“, kazao je Ronko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraljevski klub ojačala je još jedna bivša potpredsjednica, donedavna HNS-ova mlada uzdanica Marija Puh. Ona je dres zamijenila zato što joj je Bandić obećao, kako bi se moglo zaključiti iz onoga što govori, brda i doline za njezino Zagorje.

"Uvijek sam isticala iste točke. I to su sad te točke koje sam uspjela ostvariti i moram reći da sam na to jako ponosna", kazala je Puh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i kako je s Bandićem razgovarala samo o svojemu te da nije bila prisutna kada su drugi zastupnici razgovarali s gradonačelnikom. Ona je bila fokusirana samo na Zagorje i Krapinsko-zagorsku županiju i projekte koji su njima bitni. 

Mario Habek, mlada nada iz malo sjevernijih krajeva od Puhove, Varaždina, zbog svađe u lokalnom ogranku napustio je SDP-ov klub, no uspio je odoljeti sirenskom zovu Kraljevskoga kluba. Izabrao je drugi juniorski pogon HDZ-a, HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Želim da, da li ovo ili novo vodstvo koje bude u SDP-u, se konsolidira, da glave stave skupa i da na sljedećim izborima, prvo europskim, a onda i parlamentarnim, ostvare odličan rezultat", rekao je Habek.

No, hoće li im se vratiti?

"Pa, sve je moguće, pitanje je hoće li SDP imati potrebe da im se ja vrati. Sve opcije su otvorene, ali ja stvarno SDP-u želim sve najbolje", kazao je Habek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stup obrane Kraljevskog kluba već otprije su manjinski igrači. Vezni red pak drži najstariji igrač u cijeloj parlamentarnoj ligi Kažimir Varda. Već je igrao za HDZ, pa za klub SDP-a i HSU-a. Da se dobro uklopio u redove Bandićevih govori i to kako, objašnjava  ultimatum postavljen Vladi.

"Taj amandman je za nas ključan u smislu da, ako amandman ne prođe, kako smo ga predložili, hoće li ministrica dati ostavku ili neće, nama je svejedno", rekao je Varda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebjege iz oporebe u vlast prati i jedini dužnosnik dosad osuđen za političku trgovinu, bivši gradonačelnik Vukovara, Željko Sabo. I nije mu lako.

"Znam što mi ljudi govore, ti si bio sniman, a oni nisu uhvaćeni, ili tako. BLIC Kad god neki saborski zastupnik, ili kad dođe do nekog političkog dogovora, vezano za proračun ili ne znam što, znam da ću uvijek biti spomenut jer sam jedini i bit ću jedini koji je optužen i osuđen za to", kazao je Sabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandićev je klub čudesno nabujao s 1 na 12 zastupnika jer pridružila mu se, čini se, i Ana Komparić Devčić, dosad riječka SDP-ovka.

I nije to jedino čudo koje je ove godine izveo Milan Bandić. Bolestan se pojavio u gradskoj skupštini i u sekundi spasio proračun uz pomoć tri prebjega iz tri različita kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je već šest dana posve pust. U sabornici se ništa ne događa, nijedan od zastupnika ovdje ne daje izjave, svi su otišli na mjesec dana pauze koju im jamči Ustav. Tako da imaju i više nego dovoljno vremena u krugu svojih obitelji recimo kititi bor, s njima otići na skijanje, možda i na dva tjedna, a onda u 2019. godini, vidjet ćemo kada se ponovno svi vrate ovdje, tko će biti prvi novi prebjeg.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo