ZNANSTVENICI NA PRAGU OTKRIĆA / Olakšanje za okoliš i kućni proračun: Hoće li se jednokratne maske uskoro moći ponovno koristiti?

Image
Foto: RTL / Andreja Žapčić / Opération Mer Propre

Pandemija koronavirusa donijela je novu vrstu otpada iznimno opasnog za okoliš te dodatan trošak za ionako tanak obiteljski budžet

30.8.2020.
13:15
RTL / Andreja Žapčić / Opération Mer Propre
VOYO logo

Da bismo se što efikasnije međusobno štitili od koronavirusa maske ćemo morati sve dok ne bude pronađeno cjepivo i dok ne bude proglašen kraj epidemije, učestalo uppzoravaju stručnjaci na čelu s epidemiolozima. Istovremeno, jedno od sve češćih pitanja jest ne samo ono vezano za dodatne pozamašne troškove u već ionako prilično tankim kućnim proračunima, nego i vezano uz gospodarenje novom vrstom otpada koju je donijela pandemija COVID-19.

Image
Bez njih nikuda /

Maske postaju dio obvezne opreme, građani se polako privikavaju: 'Da mi se kaže da nosim dvije, nosio bih'

Image
Bez njih nikuda /

Maske postaju dio obvezne opreme, građani se polako privikavaju: 'Da mi se kaže da nosim dvije, nosio bih'

Na pločnicima, parkiralištima supermarketa i zelenim površinama, na plažama širom svijeta, na dnu mora ... kirurške maske i rukavice od lateksa svuda su oko nas, a sve svjesnija ovog novog okolišnog problema je, kao što smo pisali, Francuska u čijim se medijima gotovo odmah počelo raspravljati o potrebi naplate visokih novčanih kazni za neodgovorno bacanje novog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, zaštitne maske i rukavice pronađene su tijekom lipnja u sedam glavnih europskih rijeka, upozorila je nedavno francuska Zaklada ''Tara Océan'', a nešto ranije smo pisali i da je ekološka udruga ''Opération mer propre'' objavila fotografije koje su snimili njezini istraživači i ronioci i koje pokazuju kako je dno Sredozemnog mora puno jednokratnih maski i rukavica.

S obzirom na to da je riječ o izuzetno brzom gomilanju i novoj prijetnji plastičnog otpada koji se ne može razgraditi i reciklirati, četrdesetak znanstvenih timova diljem labaratorija u Francuskoj je zajedničkim snagama pokušalo naći siguran način sterilizacije iskorištenih kirurških i FFP2 maski koje bi se nakon toga moglo ponovo upotrebljavati. Prvi rezultati, o kojima ovih dana piše Le Parisien, daju nadu da je to moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećavajući rezultati, potrebna dodatna ispitivanja

Istraživanje predvode Nacionalni centar za znanstvena istraživanja (CNRS), Povjerenstvo za atomsku energiju i alternativne energije (CEA), Nacionalni institut za zdravstvena i medicinska istraživanja (Inserm) i Agencija za sanitarnu sigurnost hrane, zaštitu okoliša i zaštitu na radu (ANSES). Nalog je dala francuska vlada još u ožujku hitno zatraživši da se istraže mogućnosti dezinfekcije maski kao najučinkovitijeg oružja protiv koronavirusa. 

Centar za istraživanje bolesti respiratornog sustava u Regionalnoj sveučilišnoj bolnici u Toursu primijenio je jednostavnu metodu: FFP2 maske su u atmosferskoj komori uz visoku relativnu vlažnost zraka sat vremena izlagali temperaturi od 70 °C. Dakako, valja imati na umu da ovaj postupak funkcionira u laboratorijskim uvjetima. Međutim, ravnatelj Centra Mustapha Si-Tahar objasnio je da je dobivena potvrda ''da postupak omogućuje ne samo deaktivaciju patogena poput koronavirusa, virusa gripe i bakterija koji se mogu nalaziti na maski, već da maske zadržavaju svoju moć filtriranja''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali timovi su radili druga ispitivanja na kirurškim i FFP2 maskama tako što su ih prali na temperaturi od 95 °C, zračili i tretirali vrućom parom te etilen oksidom. Prema pokusima koji su provedeni u Sveučilišnoj bolnici u Grenobleu, standardne maske dobro podnose sterilizaciju na 95 °C, kao i zračenje, a čini se i da FFP2 maske ostaju bez ikakvih tragova virusa nakon tretmana etilen oksidom.

Image
Foto: Andreja Žapčić
Image
Foto: Andreja Žapčić

Kiruškim maskama je za razgradnju u prirodi potrebno i do 450 godina

Doduše, valja imati na umu i da su znanstvenici i znanstvenice američkog MIT-a nakon sterilizacije N95 maski gama zračenjem ustanovili da maske gube značajan postotak učinkovitosti filtriranja zbog čega više nisu pogodne za zaštitu od virusa SARS-CoV-2, pisao je Ekovjesnik. Ne treba zanemariti ni da je ovo francusko istraživanje pokrenuto u prvim mjesecima pandemije, kao i da je riječ o rezultatima postignutima u laboratorijskim uvjetima. No, u Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) ističu zadovoljstvo i očekuju odobrenje za nastavak ispitivanja u stvarnim uvjetima s obzirom na to da je riječ o iznimno velikom okolišnom problemu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska ga je i sve više svjesna pogotovo jer je od petka nošenje maski postalo obvezno i na otvorenom u cijelom glavnom gradu. Pješaci, biciklisti, motoristi i vozači skutera moraju nositi masku, a ona je obavezna i za pariška predgrađa, naime, dosad su maske bile obvezne samo u nekim jako posjećenim i turističkim dijelovima Pariza.

Jasno je da će i odbačenih maski sada biti još više, a iz Uredu francuskog premijera Jeana Castexa za Le Parisien su poručili da se provedba ovog rješenja ''ne odgađa na neodređeno vrijeme''. No, ističe se da su potrebna i dodatna ispitivanja, kao i potvrda pravnih stručnjaka, a tu je i pitanje hoće li reciklirane maske ponovno koristiti osobe koje su ih već ranije upotrijebile ili ih se može slobodno distribuirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je vidljiv i u Hrvatskoj, a u svibnju su apel građanima i građankama uputile i  Zagrebačke otpadne vode moleći ih da ne bacaju sanitetski otpad u zahod nakon što su nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski i silikonskih rukavica uzrokovale začepljenje središnjeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. A i na javnim površinama primjećuje se sve veća količina iskorištenih jednokratnih maski i rukavica. Kiruškim maskama je za razgradnju u prirodi potrebno i do 450 godina.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo