Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
JEDNA OD RIJETKIH

Olivera Majić odbila iskoristiti povlasticu šest mjeseci pune plaće, za RTL kaže: 'Smatram da je to jedan ozb...

Cijela vojska političara koji su izgubili izbore uzela je povlasticu šest mjeseci pune plaće

RTL Danas/ 5.6.2021. u 18:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

O novom vodstvu grada Zagreba govorit će bivša zamjenica gradonačelnika Oliverom Majić.

Gospođo Majić, vidjeli smo na početku emisije da je cijela vojska političara koji su izgubili izbore uzela povlasticu šest mjeseci pune plaće. Vi niste. Zašto i što mislite o onima koji jesu?

Ta zakonska mogućnost opravdava se činjenicom da je prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, dužnosnicima zabranjeno obavljati 12 mjeseci, odnosno godinu dana, poslove u tijelima gdje su obavljali dužnost, u drugim tijelima povezanim trgovačkim društvima ili pravnim osobama. Međutim, možemo pretpostaviti da tu pogodnost u politici koriste one osobe koje, očigledno nakon posla u politici, nisu zapošljive na tržištu rada. Kako sam ja ugovorila svoj povratak, mogla sam ga ne ugovoriti i uistinu koristiti ove pogodnosti sa svojim bivšim poslodavcem. Smatram da je to jedan ozbiljan problem jer, ako samo sagledate ga u kontekstu kompetencija osoba koje su u politici. Ako od odlaska iz politike i obnašanja dužnosti, nisu spremni konkurirati na tržištu rada, dovodi u pitanje njihove profesionalne i stručne kompetencije kojima su obavljali posao politike. Posao politike je vrlo ozbiljan posao. 

Što govori svaki taj potez? Dakle, govorimo sad konkretno, Jelena Pavičić Vukičević, vaša donedavna suradnica je npravila isti taj potez. Što to govori o tim ljudima koji su posegnuli za nečim što jest zakonska mogućnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kažem, to se opravdava zakonom, ali mislim da je jako važno i na tragu i onih prijedloga da se ograniče broj mandata, zapravo pomogati i osobama, koje ako provedu veći broj godina u politici, ako im nisu ograničeni mandati, zasigurno ne stječu one kompetencije koje ih trebaju poslati na tržište rada osim, ako tijekom obavljanja političke dužnosti vi nemate dovoljno vremena da usavršavate neke vaše kompetencije mimo vaših radnih zadataka, ali zamjenica gradonačelnika zasigurno ih nema jer ja to najbolje znam u protekle četiri godine.

Vi ste se vratili na svoj stari posao, a Jelena Pavičić koja je dogovrila posao, čuli smo sad to od jeseni ipak koristi ovu mogućnost. Znači li to da ona nema kompetencije na tržištu rada?

Upravo se čita

Image
DRUGI CIKLUS

Nakon vaganja u 'Životu na vagi': Željka i Anja su izgubile najviše na vaganju, a Marija napustila show

Ima. Ne znam koji je kolegica Pavičić Vukičević posao dogovrila. Poznajem njezine kompetencije iz njezinog političkog djelovanja, a za ostale nisam upoznata.

Govori se da bi bila predavač na fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uistinu s tim nisam upoznata. Znam da je to jedan ozbiljan proces. Znam da je to proces zapošljavanja koji zapravo koji zahtjeva jednu apsolutnu transparentnost i ne vidim zašto se neki drugi ne bi natjecali za isti taj posao na Kineziološkom fakultetu kada bude raspisan javni natječaj. 

Što mislite o pojedincima, zapravo dobrom dijelu njih, ljudima koji su odlučili ne dati svoj mandat na raspolaganje? Je li to korektno prema novoj upravi?

I vi novinari ste često voljeli pročelnike zvati gradskim ministrima. Ja mislim da je ovo pitanje pročelnika u ovo vrijeme prenaglašeno nepotrebno. Primjerice, kako je moguće da premijeru, predsjedniku Vlade tražimo da bira ministre na javnim natječajima. Mislim da svaki gradonačelnik ima pravo izabrati pročelnike zbog toga što su pročelnici njegov najuži tim.

Image
Traže ispravak

Odvjetnik Olivere Majić: 'Ona nije niti je ikad bila vlasnik trgovačkog društva Autobus d.o.o. niti je bilo koji član obitelji povezan s društvom'

Image
Traže ispravak

Odvjetnik Olivere Majić: 'Ona nije niti je ikad bila vlasnik trgovačkog društva Autobus d.o.o. niti je bilo koji član obitelji povezan s društvom'

Ako netko ne želi na to pristati, što to onda govori o njemu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To su ove situacije u kojima se često pozivamo na na zakon, vidkeli ste. Prema zakonu imamo ovu mogućnost. Ja mislim da je čovjek prije svega osoba, pa onda profesionalac, pa onda osoba koju štiti određen zakon. Naravno, to je moje mišljenje. mislim da je to priča o profesionalizaciji javne uprave i javnih natječaja dovedena do apsurda. jako mi je važno ovo naglasiti - iza svih tih pročelnika zapravo stoje zaposlenici, službenici, namještenici koji, garantiram, u Gradu Zagrebu odlično rade svoj posao, profesionalno, a ako je bilo netransparentnih zapošljavanja, ako model zapošljavanja pod egidom profesionalizacije javne uprave nije adekvatan, onda za to odgovara čelnik jedinice lokalne samouprave.  

Jeste li razočarani odnosom bivših kolega prema vama. Bili ste smijenjeni s mjesta šefice Stožera u Zagrebu. Jelena Pavičić vas je smijenila. Kako uopće gledate na samo stanje stvari u stranci Milana Bandića 365? Niste ni bili na listi za Skupštinu? Je li to bilo nešto što je vaša odluka ili? 

To jest bila moja odluka nakon neprimjerenih komunikacija vezanih uz smjenu Stožera koju se, nadam se, javnosti demantirala argumentima, pokušavam biti korektna. U javnosti svi trebamo naučiti korektno govoriti. ne mislim da jeto samo bila neprimjerena komunikacija. ja ću se usuditi da je to bilo brutalno, javna komunikacija koja je nedopustiva. profesionalno, što također govorimo o kompetencijama, unatoč savjetima neovisnih političkih i PR stručnjaka.

RTL Danas/ 5.6.2021. u 18:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
O GORUĆOJ TEMI

Tomašević: 'Nestašica je plavih vrećica, ali će se to stabilizirati do kraja tjedna. Imamo mnoga podmetanja'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba