OGROMNA ŠTETA / Oluja na sjeveru i istoku Hrvatske čupala drveće: 'Tuča kao kokošje jaje! Odskakala je i 4 metra u zrak!'

Još se nisu oporavili od tuče, koja ih je pogodila prije dva dana, a poljoprivrednici na sjeveru već zbrajaju novu štetu

28.5.2022.
19:36
VOYO logo

Poplavljeni podvožnjaci, na cesti srušena drveća. Munjevita oluja pogodila je sinoć sjever Hrvatske, a jutro poslije vatrogasci nižu intervencije i zajedno s građanima spašavaju što se spasiti da. Stjepanu je vjetar odnio crjepove, a susjedi pomažu staviti nove.

- Pamtite li ovakvo nevrijeme? "Ja ne. Pa to je bila tuča dok je padala ko kokošje jaje. To se odbijalo tri, četiri metra u zrak, kak je lupalo. Pa ovo isto, najbolje da dođe bager, sve sruši i gotovo", tvrdi Stjepan Platak iz Velikog Bukovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragovi tuče na roletama i krovovima. U Velikom Bukovcu gotovo svaka kuća u najlonu čeka na sanaciju.

Image
KAOS U PODRAVINI /

FOTO Snažno nevrijeme pogodilo Koprivnicu: Poplavili podvožnjaci, vjetar rušio stabla

Image
KAOS U PODRAVINI /

FOTO Snažno nevrijeme pogodilo Koprivnicu: Poplavili podvožnjaci, vjetar rušio stabla

"Ne znam gdje bi prije popravljali. Tužno uglavnom. Ne isplati se plakati. Ne znam", neutješna je Marija Šartaj iz Velikog Bukovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u selu pored mještani zbrajaju štetu. Ako je i bilo staklenika i plastenika koji nisu stradali u tuči prije dva dana - ovo ih je nevrijeme dokrajčilo. Josip štetu procjenjuje na gotovo milijun kuna.

"Sad još dva plastenika strgao foliju do kraja, bio je samo stučen. I onda još u kući, nismo crjepove složili, majstori ne stignu. I isto je bila poplava unutra", kaže vlasnik OPG-a u Dubovici, Josip Halec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni vatrogasci nemaju vremena za predah.

"Nema kuće koja nije stradala, nema gospodarskog objekta koji nije stradao. Ovaj kraj je cvjećarski, znači jako puno plastenika, staklenika. Dosta auti je stradalo, tako da šteta je jako velika", objašnjava Božidar Triplat, zapovjednik DVD-a Dubovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telefoni ne prestaju zvoniti ni koprivničkim vatrogascima. Do podneva su imali 30-ak intervencija.

"Uglavnom su to pala stabla ili na objekte ili na vozila ili preko ceste. Bilo je mjesta gdje su kablovi padali na cestu kad su ta stabla rušila i kablove, tako da je bila angažirana i Elektra", govori Jasminka Jakupec, zapovjednica Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jak vjetar porušio je crjepove i razbio prozore.

-Koliko dugo je to trajalo? "Pa kojih 15, 20 minuta. Baš jako je bilo. Ko pijavica došlo, sve tiskalo i trgalo dolje. Otraga mi je krov na garaži odnesen, iza kuće je fasada strgana, prozori su porazbijani i na krovu kuće su isto prvi redovi crjepova hićeni dolje", napominje Dražen Martinčić iz Koprivnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi nam kažu, ovako nevrijeme ne pamte, a na pomoć države i ne računaju baš.

"Ne, ne očekujem nikaj. Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Koga? Države?", kaže Platak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, ni ovaj put nitko nije ozlijeđen. Nadaju se da će uz pomoć ljepšeg vremena brže popraviti svoje kuće.

A kada se očekuje smirivanje vremena zna naša meteorologinja Damjana Ćurkov Majaroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinoć nam je stigla hladna fronta i donijela naglu promjenu vremena, bilo je jakog vjetra, lokalno obilnih oborina, na sreću tuča je izostala, ali sutra će ostati vrlo slično, oblačno s kišom i pljuskovima", poručuje Ćurkov Majaroš.

"Na Jadranu su moguće nevere, jedino će bura poslijepodne slabiti. Nestabilno ostaje i početkom idućeg tjedna, a smirivanje vremena i povratnik ljetnih prilika možemo očekivati u utorak ili srijedu", kaže Ćurkov Majaroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo