'potraga je na vrhuncu' / On je tragao i za Antonijom Bilić, objasnio zašto ronioci, tragajući za Matejem u Savi u Beogradu, nisu mogli puno vidjeti

'Uvjeti su takvi kakvi jesu, tragovi su takvi kakvi jesu i informacije su takve kakve jesu. Po onome što vidim očito nemaju puno informacija', smatra Ribić

5.1.2022.
20:40
VOYO logo

Brojni su analitičari posljednjih dana komentirali potragu za nestalim Matejem Perišm, iako velika većina njih nikada nije sudjelovala u niti jednoj potrazi. Stoga je u studiju RTL-a Danas Andrija Jarak razgovarao s Alenkom Ribićem, specijalcem koji je u posljednjih 30 godina vodio najteže potrage u Hrvatskoj poput slučaja Antonije Bilić.

"Prvo i najbitnije od svega jest ustrojiti stožer u kojem trebaju biti predstavnici svih službi odnosno jedinica koje sudjeluju u potrazi. Sve bi se informacije trebali slijevati u stožer i oni bi ih kanalizirali na teren jedinicama kojima je potrebno. Sljedeće, pregledao bih rubne dijelove obale kopnenim putem, uz istovremen pregled vodenim putem“, objašnjava Periša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje mogu li ronioci mnogo vidjeti u mutnoj i hladnoj Savi,  Ribić odgovara da su šanse za to male.

"Ronioci ne mogu mnogo vidjeti, oni više pretražuju rubne dijelove na opip, vidljivost je vrlo mala. A širi pojas rijeke Save se uopće se ne pregledava. Tu bih uključio plovila koja imaju na sebi prijenosne sonare. Sonar kada detektira nešto što bi moglo biti nalik na ljudsko tijelo i onda ronioci idu ciljano. U ovakvim uvjetima ronjenje može biti pogubno za ronioce, vidjeli ste da plivaju veliki balvani i razni predmeti koji mogu teže ozlijediti ronioce“, objašnjava  Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
šesti dan potrage /

Otac mladića nestalog u Beogradu: Pronašli su taksista u čije vozilo je Matej pokušao ući. Evo što je rekao

Image
šesti dan potrage /

Otac mladića nestalog u Beogradu: Pronašli su taksista u čije vozilo je Matej pokušao ući. Evo što je rekao

A tko trenutno koordinira paralelni pregled obale?  Ribić smatra da bi to trebao biti zapovjednik stožera koji bi trebao rukovoditi svim stranama.

"Kad smo već kod kopnenog dijela, ne znam je si srpske snage imaju uključene potražne pse. To su psi koji su specijalizirani za ovakvu vrstu spašavanja. Naša gorska služba spašavanja ima pse koji mogu tražiti živa bića, ali isto tako mogu tražiti i leševe, zato što čovjek u kretanju ispušta milijune aerosolnih čestica i pas ne njuši tlo već te aerosolne čestice. Isto tako čovjek kada je mrtav on isparava i ispušta određene čestice koje pas može detektirati. Isto tako je vrlo bitno mati i helikopter sa flir operaterom, sa termovizijskim kamerama, koji bi pretraživali šire područje. Oni su se fokusirali na rijeku ali teoretski postoji uvijek šansa, možda nije uopće skočio u rijeku, možda je isplivao, možda se nalazi negdje na obali, napuštenom objekt, možda je ozlijeđen. Sve varijante su u igri“, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribić je godinama bio u zapovjedništvu Hrvatske specijalne policije, surađivao je i sa srpskim specijalnom snagama, a poznat je slučaj kada su njegovi ljudi išli na poplave u Drenovcu. Ima li Srpska policija tehniku za ovako složen proces?

"Ja odgovorno tvrdim i ne treba uopće sumnjati da srpske snage neće poduzeti sve što je u njihovoj moći. Naravno da imaju opremu, imaju istu opremu kao i naše postrojbe. Uvjeti su takvi kakvi jesu, tragovi su takvi kakvi jesu i informacije su takve kakve jesu. Po onome što vidim očito nemaju puno informacija jer je sve bazirano na rijeku Savu i oko rijeke Save“, smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj se potrazi kao veliki problem postavilo razlikovanje pravih informacija od lažnih. Ribić kaže kako je zbog toga ključno da se svaka informacija koja dođe u stožer provjerava.

"Na svaku informaciju koja dođe ne smije se odmah reagrati, nego se mora svaka informacija provjeriti. Znači, svaka provjera na terenu je jedina ispravna i točna odnosno pouzdana informacija“, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A je li ovo vrhunac raznih policijskih službi?

"Po onome što vidim, to je na vrhuncu. Uključene su sve njihove snage. Ja se nadam da će još par dana raditi u ovom intenzitetu i onda će svakako reducirati te snage nakon nekoliko dana, jer nema potrebe da se troše, pogotovo ako budu sigurni da nisu pronašli ništa na području koje su pregledali“, zaključuje  Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo