'Cijela naša generacija' / One ruše stereotipe o Romima: Upoznajte dvije mlade uspješne djevojke koje predrasude rješavaju - školovanjem

Studentica prava i primalja koja je buduća socijalna radnica opisuju kako je to poteći iz romskog naselja. Bore se, školuju: "Cijela naša generacija"

28.8.2021.
12:45
VOYO logo

Nakon tragedije u međimurskom naselju Parag, Romi i problemi njihove uključenosti u društvo došli su u fokus javnosti. I sami će reći kako se o njima većinom priča u negativnom kontekstu i s predrasudama.

Ali itekako postoje oni koji ih ruše. Priču o dvije uspješne djevojke koje su se uhvatile u koštac s predrasudama, kako same kažu, na najbolji način, školovanjem, donosi Irena Pirjać

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anesa ima samo 25 godina, a već je odgovorna za 30 života svakodnevno. I to onih najslađih, beba.

"Volim biti ovdje, dobro je okruženje, dobri su ljudi. A i sam posao kao takav je predivan. Najljepši dio zdravstva", rekla je primalja Anesa Šaban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevojka zaraznog osmijeha i entuzijazma u ovoj je struci završila slučajno, ali se na prvoj praksi u posao zaljubila. Oduvijek se željela školovati. Ipak, taj put nije bio lak - često se susretala s diskriminacijom.

"To se počelo kristalizirati negdje u drugom trećem razredu osnovne kada sam počela shvaćati da je to zato jer sam Rom a ne zato što sam učinila nešto loše", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savladati sve prepreke

Najveću podršku joj je pružila obitelj i udruge poput Kali sare u kojima volontira. Baš poput 19-godišnje Lee, buduće socijalne radnice. Odrasla je u međimurskom romskom naselju. Uz teške uvjete, ipak je odabrala školovanje jer želi pomoći djeci da dobiju priliku.

Ono što mnogi njeni sumještani danas nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono zapravo na što se prvi put pomisli kad kažete živim u romskom naselju. Jedva čekaju izaći, krenut raditi negdje van. Cijela moja generacija je krenula tim putem poslova i putem osnivanja vlastite obitelji", izjavila je Lea Oršuš, studentica Pravnog fakulteta.

Image
problemi u romskim naseljima /

Kajtazi o Faberovim kritikama: 'Hoće imena i prezima? Neka mi da svoju plaću, pa ću raditi njegov posao'

Image
problemi u romskim naseljima /

Kajtazi o Faberovim kritikama: 'Hoće imena i prezima? Neka mi da svoju plaću, pa ću raditi njegov posao'

Tragični događaji koji su ovog tjedna obilježili naselje Parag, 20-ak minuta udaljeno od njenog mjesta, za svaku su osudu kaže. Ali netrpeljivost koja vlada će se samo produbljivati ako se hitno ne djeluje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to je ono što ove obje mlade djevojke pokušavaju volontirajući u nekoliko udruga. Brinu o zajednici i uključenju Roma u sve vidove života. Planova imaju napretek.

Želi završiti još neki fakultet

"Želim nastavit radit s romskom zajednicom, to prvenstveno, završiti još neki faks. Malo se još dodatno školovati", rekla je Anesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim promijeniti način na koji naše generacije odrastaju i prespektivu kroz koju gledaju. Izolirani su i odvojeni od većinskog stanovništva. Oni ne znaju što je život izvan tog sela. Ne znaju što je normalno što nije. Njihove vrijednosti jesu iskrivljene ali ne njihovom krivicom", dodala je Lea.

Zato su one odlučile savladati sve prepreke koje su nažalost dio njihova puta samo zbog svog porijekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo