Specijaliteti Cetinske krajine / Oni još uvijek melju brašno u mlinovima i love žabe, a turisti se oduševljeno vraćaju svake godine

U njihovu vodenicu po brašno dolaze, kažu, iz gradova. Seljački kruh postao je delicija

9.7.2019.
16:45
VOYO logo

Tradicionalna jela Cetinske krajine uvijek su bila mamac za posjetitelje, a sada su i turisti otkrili prednosti višednevnog boravka u zelenilu i tišini, tek pola sata vožnje od mora. 

Mještani Graba kraj Trilja srasli su sa svojom rijekom i nikada, recimo, nisu napustili tradiciju mljevenja brašna u mlinovima ili vještinu lovljenja žaba na koje se dolazi iz cijele Dalmacije.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U malom Grabu na rijeci Grab zimi radi šest mlinova, a na ljeto, kad padne nivo vode, rade tek dva-tri. Ovdje se još uvije čuva tradicija u stoljetnoj obiteljskoj vodenici

"Melje se kukuruz, pšenica, ječam, ječam za blago i kukuruz isto za puru iako je rijetkost nać domaći kukuruz, domaće zrno", govori za RTL Danas mlinar Vid Samrdžić.

Vida je u posao uputio otac, najstariji živući mlinar Cetinske krajine, ali i samouki slikar, kipar i pjesnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njihovu vodenicu po brašno dolaze, kažu, iz gradova. Seljački kruh postao je delicija

Oni koji ipak nisu vješti pekari, u obližnjem restoranu mogu vidjeti pripremu i kušati pravi vodeničarski kruh. A u ponudi je i specijalitet kraja - žabe.

"Lovu lovci naši iz Graba, a ima ali i iz Otoka lovaca. Ali di ih lovu, neće da kažu. To je tajna, kaže lokalac Luca Ćosić.

Spremaju se na brudet, pohane, s pancetom ili pršutom. Specijalitet kuće je Lucin brudet. 72-godišnja kuharica kaže da svima rado podijeli recept

"Ne skrivam ništa. Ali kad bi ljudi opet došli, rekli bi nešto ima, neka tajna, nije ispalo ko Vaše", kaže nam Luca, što očito dokazuje da je ovaj specijalitet ipak poseban.

Na stol žabe idu s kruhom koji je njihov od polja do stola, s njihovih mlinaca i od njihovog brašna.

 Turisti su prepoznali ovaj kraj u netaknutoj prirodi. U malom Grabu ima oko desetak vila za odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Popunjeni smo more bit dva miseca. Šesti, sedmi, tako i osmi, tri miseca tako, zadovoljan sam, kaže iznajmljivač Ivan Samardžić.

Zbog prirodnih i kultunih ljepota te neizostavnih domaćih delicija, tursti se vraćaju iznova svake godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo