nasljeđe antifašizma / 'Oni koji pozivaju na nasilje i veličaju fašističke simbole čine Hrvatskoj zlo'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe Josip Leko prisjetio se borbe u ime prava svakog čovjeka na život u slobodi i miru i hrvatskog antifašističkog nasljeđa

19.6.2015.
10:58
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko uputio je u petak čestitku građanima Hrvatske povodom Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, te poručio da je njegovo obilježavanje doprinos izgradnji društva mira, tolerancije i demokracije.

"Obilježavanje Dana antifašističke borbe doprinos je izgradnji društva mira, tolerancije i demokracije. U želji da zlo ekstremizma i totalitarizma više nikada ne zavlada ovim prostorima svim građankama i građanima Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe", napisao je Leko u čestitki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica kod Siska započeo na tlu Hrvatske pokret otpora protiv brutalne, rasističke nacističke i fašističke ideologije koja je, u suradnji s domaćim, ustaškim i četničkim izdajnicima, porobila i raskomadala Hrvatsku, dok je stanovništvo Hrvatske, a naročito Židovi, Srbi i Romi, živjelo u strahu od terora i ubijanja.

"Sudionici antifašističke borbe, kao i svi oni koji su na druge načine pružali otpor nacizmu i fašizmu u Drugom svjetskom ratu, svoje su živote izložili velikoj opasnosti i pogibelji u ime čovječnosti, u ime prava svakog čovjeka na život u slobodi i miru. Antifašistički pokret u Hrvatskoj oslobodio je i ujedinio vjekovna hrvatska područja te je odlukama ZAVNOH-a postavio temelje državne suverenosti, a time i današnje, demokratske neovisne i samostalne, hrvatske države za koju su se tijekom Domovinskog rata borili hrvatski branitelji", naglasio je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Antifašizam je slobodarski ustanak naroda Europe protiv ekstremizma, totalitarizma, nasilja, ubijanja i rata. Hrvatska je zahvaljujući snazi partizanskog pokreta na svom tlu bila ponosni član međunarodne savezničke pobjedničke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Te vrijednosti antifašizma je ugradila i u temelje današnja demokratske samostalne, europske Hrvatske", dodao je.

"Oni, pak, koji pozivaju na nasilje, na mržnju prema drugima ili drugačijima i veličaju nacističke i fašističke simbole čine zlo Hrvatskoj, u čije ime to najčešće rade, udarajući upravo u temelje njene slobode, samostalnosti i neovisnosti", istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo