Dva zlata i bronca / Oni su ponos Hrvatske: Reprezentacija mladih informatičara briljirala na olimpijadi, ispisali i povijest!

Medalje više ni ne broje...

15.8.2022.
21:30
VOYO logo

Dva zlata i bronca! Ponovno briljiraju mladi hrvatski informatičari. Ovoga puta na najvećem natjecanju - svjetskoj olimpijadi koja se održala u Indoneziji, ali i online. Patrick Pavić postao je prvi Hrvat koji je tri godine za redom osvojio svjetsko zlato, a zlato oko vrata stavio je i Dorijan Lendvaj.

Zlatni Patrik i Dorijan, Ivan i brončani Matej - oni su ponos Hrvatske, reprezentacija mladih informatičara koji nižu uspjeh za uspjehom. Zlatni Patrick iz zagrebačke 15. gimnazije obranio je titulu na Svjetskoj Olimpijadi u Indoneziji i ispisao povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam sretan zbog toga, jako sam zadovoljan, mislim da je ovo veliki uspjeh. Kao i na svakoj Olimpijadi, bilo je dosta teško, zadatci su bili izazovni. Do sada je samo nekolicina ljudi uopće osvojila četiri medalje, do sada nitko nije osvojio tri zlatne medalje iz Hrvatske", prepričava Patrick.

Zlato za kraj srednjoškolskih natjecanja, jer od jeseni ga čeka smjer matematike na PMF-u u Zagrebu, baš kao i informatičkog Olimpijca sa zlatnim odličjem - Dorijana Lendvaja. On medalje više ni ne broji…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA VIŠE OD 50 MEDALJA /

Genijalac iz Popovače: Ponovo je osvojio zlato na informatičkoj olimpijadi, a Facebook i Instagram ga ne zanimaju

Image
IMA VIŠE OD 50 MEDALJA /

Genijalac iz Popovače: Ponovo je osvojio zlato na informatičkoj olimpijadi, a Facebook i Instagram ga ne zanimaju

Prije dva tjedna smo ga posjetili u Popovači nakon što je osvojio zlato na Srednjoeuropskoj informatički olimpijadi u Varaždinu dok se pripremao upravo za Svjetsko. "Zadaci ovdje su bili teži nego na Srednjoeuropskoj olimpijadi. Nisam se baš nešto posebno pripremao za ovo…", kazao je.

Iza i jednog i drugog su 1000 sati natjecanja, ali i vježbe. Ovako, kaže nam Patrik, znaju izgledati posljednje pripreme:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo nekakvu simulaciju gdje se pravimo da smo na pravom natjecanju koje traje otprilike pet sati kao pravo natjecanje, a nakon toga imamo dio gdje rješavamo zadatke koje nismo na prijašnjih simulacijama uspjeli. Na vrhuncu priprema to je 7,8 sati rada", prepričava.

Do sada je Hrvatska osvojila 16 zlatnih, a ukupno 100 medalja na informatičkim Olimpijadama. Najveći konkurenti - Kinezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo su vrhunski rezultati i zanimljivo je primijetiti i svaki dan slušamo u vijestima kako smo najgori u Europi i EU u raznim mjerenjima. Već treću godinu za redom je Hrvatska najbolja reprezentacija Europske Unije na ovim natjecanjima tako je ove godine i po medaljama", kazuje Vlado Lendvaj, predsjednik Saveza informatičara Hrvatske.

Sada genijalci mogu napokon malo odahnuti, a onda slijedi nova razina - studentska natjecanja i borba za nova zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo