Dobra organizacija / Varaždinski studenti napravili vlastiti sustav za predavanja na daljinu: 'Može se dići ruku, pljeskati...'

Studentima su na raspolaganju digitalni materijali i videolekcije, a uz teorijsku, virtualna je i sva praktična nastava

17.4.2020.
16:55
VOYO logo

Već pet tjedana studenti studiraju na daljinu, a varaždinski Fakultet organizacije i informatike daleko je pri vrhu u organizaciji.

Nastava se izvodi u realnom vremenu, spremni su online testovi, konzultacije i razni videomaterijali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lidija i Aldin kod kuće, a opet kao da su u predavaonici u realnom vremenu, prate nastavu na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

"Praktična nastava i labosi, profesori nam objavljuju videomaterijale koje uvijek možemo pregledati, imamo online konzultacije, imamo i webinare kada pratimo nastavu uživo", rekla je Lidija Pitić, studentica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje stvari koje mi nedostaju, nedostaju drugi studenti, druženja prije predavanja i nakon predavanja, sve ima svoje prednosti i nedostatke", izjavio je Aldin Alagić, student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Svi kolegiji već su pet tjedana online. Ovdje studira 2800 studenata, a predavanja na dan prati njih više od tisuću i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za vrijeme predavanja mogu postaviti pitanja. Mi vidimo pitanja i dajemo odgovore, svi drugi studenti se također mogu uključiti. U ovom sustavu imaju mogućnost da dignu ruku, a mogu i pljeskati i to sada koristimo da dobijemo dojam da smo ipak svi tu", objasnila je Nikolina Posarić, profesorica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Uz predavanja uživo, tu su i online konzulatcije. Studentima su na raspolaganju digitalni materijali i videolekcije, a uz teorijsku, virtualna je i sva praktična nastava. Za profesore je sve ovo velik izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremiti nastavu za offline izvođenje je puno spontanije, a online i videomaterijal je kompleksan, ja sam preko noći postao i novinar i montažer i scenarist i to je uloga u kojoj sam se preko noći našao", rekao je Boris Tomaš, profesor na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Cijeli sustav za nastavu na daljinu razvili su samostalno i dalje rade na nadogradnji i održavanju sustava. Online će biti i polaganje kolokvija i ispita.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Organizirali smo online kolokvije i održat će se na većini predmeta na način da će se napraviti velika baza pitanja, svaki student će dobiti svoj vlastiti test, ograničit će se vrijeme pisanja i tako će polagati kolokvije", poručila je Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Koronakrizu su ovdje dočekali spremni. Ipak, svi se nadaju da će se uskoro vratiti u svoje klupe i predavaonice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo