Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Farmaceuti upozoravaju

Opasan rastući trend u Hrvatskoj: 'Uzimaju lijek za proljev kako bi se doveli u stanje euforije'

Zadnjih godina pojavio se novi trend koji je po svemu sudeći rastući, a to je namjerno predoziranje loperamidom u svrhu, kako to korisnici prijavljuju, 'prevladavanja simptoma apstinencijske krize ovisnika o opioidima'

Image

Disko klub

Foto: Thinkstock.com
Hina/ 23.6.2016. u 22:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) upozorilo je u četvrtak na rastući trend zloporabe bezreceptnog lijeka protiv proljeva loperamida, koji se u visokim dozama sve češće koristi kao sredstvo za izazivanje euforije.  

Zadnjih godina pojavio se novi trend koji je po svemu sudeći rastući, a to je namjerno predoziranje loperamidom u svrhu, kako to korisnici prijavljuju, "prevladavanja simptoma apstinencijske krize ovisnika o opioidima" ili jednostavno izazivanja euforije u zamjenu za ostale, strogo zakonski kontrolirane ili potpuno ilegalne opioide, navodi se u priopćenju HFD-a. 

Upozorava se na sve veći broj objava postova na internet forumima vezano za tu zlouporabu. Google Trends data, npr., pokazuje rastući broj pretraživanja pojmova "loperamide" i "loperamide high". Određeni centri za pomoć osobama kod trovanja odnosno predoziranja u SAD-u bilježe da je broj prijava predoziranja loperamidom porastao sedam puta u razdoblju od 2011. do 2015.

Stoga HFD poziva ljekarnike u Hrvatskoj na oprez kada bez recepta izdaju taj poznati lijek protiv proljeva.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Loperamid je inače zbog svog izrazito povoljnog sigurnosnog profila dobio odavno bezreceptni status u mnogim državama svijeta (u SAD-u od 1988.).

Terapijska doza toga lijeka iznosi 16 mg dnevno, a u prijavljenim slučajevima namjernog predoziranja dnevne doze iznosile su između 30 i 200 mg, u pojedinim slučajevima i do 400 mg  (200 tableta od 2 mg).

Upravo se čita

Image
ŠOK NA ŠOK!

Dva rezultata vaganja preokrenut će čitavu tablicu – netko večeras odlazi kući!

Hina/ 23.6.2016. u 22:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
prvi intervju nakon pritvora

Dragan Kovačević EKSKLUZIVNO za RTL: 'Sisačka rafinerija mora se otvoriti! I stari kazan može ispeći rakiju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba