Slatke brige / Općina Viškovo kao primjer demografske politike: Izgrađen je još jedan vrtić

U 20 godina broj stanovnika na Viškovu se udvostručio

31.8.2021.
7:00
VOYO logo

Općina Viškovo kod Rijeke može biti hrvatski ogledni primjer demografske politike. Na godinu se u njoj rodi između 150 i 180 djece, čime joj pripada drugo mjesto po broju novorođenčadi, a samo jedno dijete nedostajalo je za titulu državnog prvaka. U općinu doseljavaju mahom mlade obitelji, pa postojeći vrtić nije dostatan! Zato je Općina izgradila još jedan!

Slatke brige na Viškovu. U postojećem vrtiću nema mjesta za svu djecu. Novo, moderno zdanje riješit će i problem petogodišnje Lore. Kreće za dva dana. Ukupno 44 mališana u 2 mješovite skupine, od treće godine do polaska u školu.

„Znam da će uživat i dječica u njemu, roditelji naravno i mi odgajateljice koje smo ovdje i ja sam zbilja presretna“, kazala je Sekana Hrvatin, odgojiteljica u Područnom vrtiću Marčelji.

„Njegovat ćemo taj naš ča, jer je to ono šta je dio nas, mi smo tu si rojeni va Halubje“, rekla je Natali Vičić, odgojiteljica u Područnom vrtiću Marčelji.

U 20 godina broj stanovnika na Viškovu se udvostručio. Na godinu ih je ostajalo gotovo stotinu neupisanih u vrtić. A kada je prvi put otvoren imali su 80 djece u 3 skupine i 9 zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„25 godina kasnije, sada u 2 objekta imamo ukupno 282-oje djece, 49 radnika. I imamo ukupno 16 skupina od čega 7 jasličkih“, izjavila je Ingrid Lončarić, ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo.

Image
bez 'baka servisa' /

Roditelji na teškim mukama: 'Malena nije upala u vrtić! Dogodine možda bude ako se razvedemo. To nosi dodatne bodove'

Image
bez 'baka servisa' /

Roditelji na teškim mukama: 'Malena nije upala u vrtić! Dogodine možda bude ako se razvedemo. To nosi dodatne bodove'


Novi moderan vrtić u naselju Marčelji vrijedan je 6 milijuna i 700 tisuća kuna. Većinu čine nepovratna sredstva dok će Općina izdvojiti nešto više od milijuna kuna. Zaposlene su četiri nove odgojiteljice.

„Sigurno da će nam bit bliže, živimo tu u Marčeljima tako da će nam bit zgodnije“, kazao je Tomislav Šanko iz Marčelija.

„Neću moć spavat od sreće dok ne krenem u ovaj vrtić“, rekao je Lovro Šanko.

Oni koji ostaju u starom vrtiću, a to je većina mališana, nemaju razloga za nezadovoljstvo. Tu, kažu, bezbrižno rastu!

„Na području Viškova je djece i neka ih je i djeca su veselje i radost“, rekla je Sindi Bašić, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Viškovo.

U planu je i izgradnja nove škole. Radovi bi trebali početi dogodine i trajati dvije.

„Financijska konstrukcija će prijeći sigurno stotinu milijuna kuna, mislim negdje 120 kada sve zbrojimo, po okončanju javne nabave moći ćemo dati sigurne brojke“, kazala je Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo.

Novac treba namaknuti, ali to nije upitno! Bitno je, kaže načelnica, da se ima za koga graditi i vrtiće i škole. A na Viškovu itekako ima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo