Većina osoblja na Covid odjelu / Općoj bolnici Dubrovnik nedostaje radne snage, odlaze i mladi specijalizanti

Umjesto dvije sestre na jednom pacijentu, ovdje radi jedna na pet pacijenata

21.11.2020.
9:30
VOYO logo


Nedovoljan broj medicinskih sestara i tehničara problem je s kojim se Opća bolnica Dubrovnik bori niz godina. Samo u jedinici intenzivne liječničke skrbi nedostaje ih stotinu, a za sve odjele potrebno je barem još toliko nove radne snage.

 Zbog nemogućnosti pronalaska dugoročnog smještaja iz dubrovačke bolnice odlaze i mladi specijalizanti. Bolnica, sindikati i grad nadaju se kako tome uskoro dolazi kraj. 

Na Hitnom prijemu dubrovačke Opće bolnice na dan se obradi više od 80-ero pacijenata. Spremno ih dočekuje mlado medicinsko osoblje kojeg je u smjeni upola manje nego što je potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dramatična situacija /

U Varaždinskoj županiji dosad neviđene mjere! Zatvara se gotovo sve

Image
dramatična situacija /

U Varaždinskoj županiji dosad neviđene mjere! Zatvara se gotovo sve



"Mi to osjetimo. Treba nas biti barem toliko koliko nas je sada, sad nas radi pet u smjeni s tim da jednu sestru gubimo s trijažom. Tako da nas ostaje četvero što je jako jako malo".

U bolnici je zaposleno nešto manje od 400 medicinskih sestara, a nedostaje ih još minimalno dvije stotine: "Normativ u jedinici intenzivne skrbi je dvije sestre na jednog pacijenta, dok se sada radi jedna sestra ne pet pacijenata. Dakle, neusporedivo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina osoblja usmjerena je na Covid odjel  

Veći dio osoblja usmjeren je na Covid odjel. Organizirati bolnicu u takvim uvjetima svakim danom sve je veći izazov.

"Tako da imamo sada sa samoizolacijama u prosjeku 70 i 80 sestara izvan pogona stalno što je na ovakav malu bolnicu mali broj sestara jako velika brojka".

Zdravstvena skrb građana ovisi i o gostujućim liječnicima, jer za potrebe pacijenata u Općoj bolnici ih nema dovoljno.

"U prvom redu mislim na pedijatre, ginekologe, interventne kardiologe te neke kirurške struke tako da dugoročno gledano će to biti i ostaje jedan težak financijski uteg Općoj bolnici", rekao je  ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić .

Našli način kako da privuku mlade specijalizante  

Koji na mjesečnoj razini iznosi i do 450 tisuća kuna. Nakon specijalizacije mladi liječnici odlaze jer u Dubrovniku ne mogu pronaći dugoročni smještaj. Baš zato planiran je projekt stanogradnje u predgrađu.

"Dobit će priliku da kupe stan po vrlo povoljnim uvjetima. Dakle postojat će tri opcije mali srednji i veliki stan i ono što ih bude interesiralo to će dobiti. Bolnica je tu samo posrednik Grad Dubrovnik dava zemljište". Projekt već sada privlači mlade specijalizante

"Pa kada sam došao ovdje u biti nisam imao plan kako ću nakon specijalizacije, ali kažem ovaj projekt je ono što mi daje nadu da ću ovdje i ostati".

Do danas je stiglo sto neslužbenih prijava, a očekuje se kako će broj rasti. Realizacija projekta očekuje se početkom sljedeće godine čime bi se problem nedostatka medicinskog osoblja barem djelomično riješio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo