Oporavlja se / Operiran dječak kojeg je ugrizao poskok: Zmija ga je ujela na plaži, tik do mora

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dječak bi uskoro mogao kući, ako ne bude komplikacija

30.8.2018.
13:49
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Petogodišnjak iz Tuzle kojeg je u utorak poslijepodne na Pelješcu, u uvali Divna, ugrizao poskok za kažiprst desne ruke i koji je žurno policijskim helikopterom s Pelješca dovezen u KBC Split, nakon operativnog zahvata dobro se oporavlja i nije u životnoj opasnosti.

 Ako se u daljnjem nastavku liječenja sve bude odvijalo po planu i ako ne bude neželjenih komplikacija, dječak bi mogao za šest do sedam dana biti pušten na kućnu njegu. 

"Dolaskom na Kliniku za infektivne bolesti dijete je imalo otečenu ruku s krvnim podljevom te mu je odmah dan antiviperin serum, a kako smo posumnjali na akutni sindrom mišićnih odvojaka, koji je najteži oblik lokalne komplikacije, pozvali smo i dječjeg kirurga", kazao je prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je dječaka poskok ugrizao na samo jedan metar udaljenosti od mora, na plaži. Čim su roditelji postali svjesni da nešto nije kako treba, odnosno čim su vidjeli tragove ugriza na njegovu prstu, otišli su na Hitnu pomoć na Pelješcu, koja je odmah alarmirala helikopter MUP-a, koji je dijete u rekordnom roku prevezao u KBC Split na Križine, gdje se nalazi Klinika za infektivne bolesti KBC-a Split.

Liječnici nikad ne znaju koliko je zmija ostavila otrova pa je postupak liječenja kod svih isti. Kod djece je intenzitet otrovanja uvijek veći jer je inicirana veća količina otrova na jedinicu tjelesne mase zato što su djeca manja rastom i lakša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minute su bile u pitanju: Dijete na Pelješcu ugrizao poskok, hitno prebačeno helikopterom u Split

Posljednji smrtni slučaj zbog ugriza poskoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji dogodio se prije 12 godina, kada je smrtno stradalo dijete koje je ta zmija ugrizla za vrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo