Presudu poštuju / Oporba bojkotirala minutu šutnje: 'Ne želimo stajati osuđenom ratnom zločincu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tijekom čitanja zajedničke izjave parlamentarnih stanaka o jučerašnjoj haaškoj presudi veći dio oporbe nije bio u sabornici

30.11.2017.
10:40
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

SDP-ov Arsen Bauk izjavio je da su takvu odluku donijeli jer se slažu s dijelom izjave u kojoj piše da je presuda "neprihvatljiva".

"Republika Hrvatska je osnovala sud, donijela ustavni zakon. Stoga poštujemo presudu i ne želimo stajati na minuti šutnje osuđenom ratnom zločincu", kazao je Bauk iz čije je stranke jedino Domagoj Hajduković prisustvovao čitanju izjave i minuti šutnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božo Petrov iz Mosta kazao je da "presudu ne priznaje", dok je Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović da "nitko normalan ne smije prihvatiti presudu".

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, podsjetimo, rekao je na početku današnjeg saborskog zasjedanja kako su se zastupnički klubovi suglasili u ocjeni da žalbena presuda ne uvažava povijesnu istinu, činjenice i dokaze te je kao takva nepravedna i neprihvatljiva i pozvao na minutu šutnje za sve stradale civile, poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i sve žrtve ratnih skoba u Hrvatskoj i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je bio prisutan tijekom minute šutnje zastupnik Živog zida Ivan Pernar ustvrdio je da je neslaganje HDZ-a s haškom presudom bosanskohercegovačkoj šestorici "licemjerno i neiskreno", ističući da tom presudom nije presuđeno Hrvatskoj i hrvatskom narodu, već politici "koju je provodila jedna stranka".

"HDZ ne priznaje presude, ali u isto vrijeme ne dovodi u pitanje rad Haškog suda", kazao je Pernar te naglasio kako HDZ-ovo neslaganje s presudom smatra licemjernim i neiskrenim. "Ova presuda nije presuda Hrvatskoj i hrvatskom narodu, već jednoj politici koju je provodila jedna stranka", rekao je nakon stanke koju je zatražio u ime kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom čitanja izjave i minute šutnje u sabornici nije bilo svih SDP-ovaca osim Hajdukovića, zastupnika GLAS-a i SDSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo