protuustavno tijelo? / Oporba i predsjednik protiv rada Stožera, ustavni stručnjak: 'Treba uvesti jaču demokratsku kontrolu'

O legalnosti rada Stožera odlučit će Ustavni sud koji je zasjedanje najavio poslije ljetne pauze

27.7.2020.
19:00
VOYO logo

Unatoč padu broja novozaraženih u Hrvatskoj, kritike na račun Stožera ne prestaju, osobito nakon što je ga je paraustavnim nazvao i predsjednik Republike. Slaže se s time i većina oporbe, a iz Domovinskog pokreta traže osnivanje i novog stožera koji bi bio stručno tijelo. Vladajući odbacuju optužbe, pozivajući se na Ustavni sud.

Gotovo stotinjak odluka u pet mjeseci rada donio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu - tijelo koje predsjednik Republike naziva paraustavnim. Za vladajuće nimalo zabrinjavajuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zovite na 112 /

Stožer upozorio na važan detalj koji zbunjuje građane: Ukinut je broj za pomoć oko koronavirusa

Image
Zovite na 112 /

Stožer upozorio na važan detalj koji zbunjuje građane: Ukinut je broj za pomoć oko koronavirusa

"Mi radimo sve da je ustavno i zakonito i dobro za zdravlje i gospodarstvo. To je ključna razlika između onih koji rade za dobrobit zdravlja, osiguranja plaća, europskih sredstava i onih koji grintaju", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Situaciju je komentirao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković: "Ne mislim komentirati svaki dan predsjednika Republike jer svaki dan on da neku kontroverznu izjavu i to mi je postalo besmisleno".

No, sa Zoranom Milanovićem  slaže se i oporba. Stožer je politički, posebno nakon slučaja neuvođenja samoizolacije za premijera i slučaja "Hrebak". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da odluke koje danas donosi Stožer trebala bi u najmanju ruku donositi Vlada i da treba te stvari malo bolje regulirati, to se radi o velikom ograničenju ljudskih prava", rekao je Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

"Ovo je jedna situacija koja odgovara vladajućima. Stožer daje preporuke za koje nitko - a to nitko ne zna - ne može biti kažnjen zbog nepoštovanja tih preporuka. Definitivno Hrvatski sabor treba propitati djelovanje Stožera", komentirao je Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski pokret ide korak dalje: zbog dvojbenih odluka traže smjenu Krunoslava Capaka i cijelog Stožera.

"Mi očekujemo brzu reakciju Vlade RH da raspusti Stožer i prihvati da je on nelegitiman, nelegalan, izvaninstitucionalan i da se formira jedan novi stožer", izjavio je Milan Vrkljan, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što misli Ustavni sud?

Ustavni sud je dosad dobio tridesetak zahtjeva za ocjenu ustavnosti rada Stožera. Nijednu iz Ureda predsjednika. Upravo na Ustavni sud pozivaju se i vladajući. 

"Ne vidim da ima ikakvih ustavnih odstupanja, da ih ima, reagirao bi sigurno i Ustavni sud", rekao je Gordan Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević smatra da s obzirom na trajanje epidemije, treba uvesti jaču demokratsku kontrolu Stožera: "Bilo bi prikladno da se u zakonima propiše obveza Stožera da Saboru podnosi periodička izvješća i detaljno objašnjenje što je napravio u tom razdoblju da Sabor o tome raspravlja i raspiše obveza Sabora da te odluke i potvrdi".

O legalnosti rada Nacionalnog stožera presudit će Ustavni sud koji je zasjedanje najavio nakon ljetnih odmora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo