Primorsko-goranska županija / Oporba napustila županijsku sjednicu, jer vladajući 'Nisu htjeli u dnevni red uvrstiti raspravu o nepotizmu'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nezadovoljni što u dnevni red nije uvršten prijedlog da se na sjednici raspravlja o, nezakonitom zapošljavanju bivšeg pročelnika za kulturu Valerija Jurišića

18.7.2019.
14:20
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Svi nazočni oporbeni vijećnici napustili su u četvrtak sjednicu Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, nezadovoljni što u dnevni red nije uvršten prijedlog da se na sjednici raspravlja o, kako navode, nezakonitom zapošljavanju bivšeg pročelnika za kulturu Valerija Jurišića, pa je sjednica prekinuta, a nastavak zakazan za 25. srpnja.

Nezadovoljstvo vijećnika

Od ukupno nazočnih 37 vijećnika vijećnicu je napustilo njih 17 iz HDZ-a, Mosta, Akcije mladih i Živog zida, a Lovorko Gržac (HDZ) rekao je da su napustili sjednicu jer predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić odbija u dnevni red uvrstiti izvješće o nezakonitom zapošljavanju Valerija Jurišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekivali smo da će ta tema biti uvrštena na ovu sjednicu, pa je cijela oporba napustila Skupštinu i nećemo sudjelovati u njenom radu dok se legalni zahtjev vijećnika ne prihvaća, a nama i građanima važna tema ne uvrštava u dnevni red. Župan je više puta ponovio da je sve zakonito, pa ne vidimo razloga zašto Skupština ne bi mogla o tome raspravljati, dobiti sve informacije i izvući zaključke", kazao je Gržac.

Najavio je da će oporba i dalje inzistirati na ovoj raspravi, te uz potpise 18 vijećnika predati novi zahtjev za sjednicu, "koju je predsjednik skupštine ili župan dužan sazvati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog proceduralnih propusta"

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić (SDP) ustvrdio je da predložena rasprava nije mogla biti dio dnevnog reda zbog proceduralnih propusta, jer je zahtjev poslan prekasno.

Dodao je da oporbeni prijedlog nije upućen u roku od 12 dana prije sjednice, nego osam dana prije, a Poslovnikom je određeno da takve točke moraju prethodno razmotriti sva radna tijela te da se, ako izvršna vlast nije predlagatelj, ona o tome očituje i da svoje mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštivanje procedure je osnova demokracije, na kraju krajeva i vijećnik HDZ-a je zatražio mišljenje Ministarstva uprave koje u proceduralnom dijelu daje nama za pravo", poručio je Fabijanić. Izvijestio je da će se sjednica nastaviti za tjedan dana, kada bi prijedlog oporbe mogao biti uvršten u dnevni red ako tako odluči Skupština, jer će do tada proći rok za predaju prijedloga od 12 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike