aktualno prijepodne / Oporba nikad nije bila blaža, Plenković se našalio: 'Ja sam mislio da su me se zaželjeli'

Nakon dva mjeseca ljetnog mirovanja, zastupnici se nisu baš iskazali u pitanjima premijeru

15.9.2021.
18:30
VOYO logo

Nakon dva mjeseca odmora zastupnici su se vratili na Markov trg. Na jednoj strani premijer s ministrima - s druge zastupnici koji su imali dovoljno vremena, a i tema, da dobro namuče vladajuće. 

Samo osam pitanja

No, to su, čini se, propustili, jer i sam premijer nakon nekoliko sati zaključuje da nikad oporba nije bila blaža. Ipak, bilo je vrijeđanja. Nakon dva mjeseca ljetnog mirovanja, zastupnici se nisu baš iskazali u pitanjima premijeru. Od 39 pitanja svega osam mu je bilo upućeno, što je i njega iznenadilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam mislio da su me se zaželjeli nakon dva mjeseca...Šalim se...'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Vođa oporbe pitao ga je kad će obnova od potresa, no čuli smo sve što i do sad, pa Grbin nije bio zadovoljan odgovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pa gospodin Plenkoviću, nije valjda da na svakoj zgradi postoji problem s imovinsko-pravnim odnosima?'', upitao je saborski zastupnik Peđa Grbin

Još dulje od obnove, čeka se, kažu u Domovinskom pokretu na ratnu odštetu iz Srbije. Stipu Mlinarića zanimalo je kada će Hrvatska tužiti Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vlada je tome predana, i ministar vanjskih poslova i ministar pravosuđa intenzivno na tome rade'', rekao je Plenković.

A rade i na izboru Vrhovnog suca, uvjeravao je predsjednik Vlade zastupnicu platforme Možemo, nakon što ga je pitala zašto se s tim oteže. Plenković ju je, kao bivšu članicu nevladine organizacije prozvao za aktivizam, a ona mu nije ostala dužna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na moja pitanja o Agrokoru. Uvijek je odgovor NGO aktivizam. Gdje je NGO aktivizam nešto loše, a to vas je vjerojatno prijatelj Orban naučio'', kazala je saborska zastupnica Sandra Benčić

A premijer je pak iskoristio pitanje da otkrije i nove detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je žao da nova predsjednica nije Ksenija Turković.  A znate zašto nije izabrana? Zato što je netko nije htio predložiti. Nakon što je ponudio to, a ona rekla može više je nije htio predložiti", izjavio je Plenković.

Image
raspoloženi premijer /

Plenković o incidentu u Krapinskim Toplicama: 'Nije mi jasno to iritantno ponašanje'. Komentirao i Laucove poruke te provokaciju iz Srbije

Image
raspoloženi premijer /

Plenković o incidentu u Krapinskim Toplicama: 'Nije mi jasno to iritantno ponašanje'. Komentirao i Laucove poruke te provokaciju iz Srbije

Poskupljenje hrane

''Nikako nećemo dozvoliti dvije stvari, da se prekoračenja ukidaju, a još manje da danas sutra netko s njima trguje'', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Mirele Ahmetović što će ministar gospodarstva poduzeti u vezi poskupljenja hrane i energije, Čorić kaže za poskupljenje struje i plina - građani ne moraju brinuti, pa ga je SDP-ovka podsjetila da je plin već u travnju poskupio, a inflacija narasla više od dva i pol posto. Mirovine su se podsjeća povećale samo 63 kune. 

''Prosječnom umirovljeniku to je dosta da amortizira eventualno novu cijenu ulja, mlijeka, možda kupi i kruha dovoljno z mjesec dana, a di je tu električna energija, prijevoz, voće, lijekovi, meso, a da umirovljenici ne jedu meso, imate pravo. Ministre, možda niste za baciti, ali niste ni za voditi ovo ministarstvo, građani ne zaslužuju vašu indiferentnost'', kazala je saborska zastupnica Mirela Ahmetović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nadam se da će vas te vaše elaboracije promovirati u prvu violinu ekonomskog tima SDP-a što zaslužujete s obzirom na informacije koje se ovdje iznijeli'', izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Sličnu bahatost pokazao je i Plenković prema Suverenistu koji je pitao hoćemo li imati referendum oko uvođenja eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vaša kolegica je, zahvaljujući kojoj sjedite ovdje, Ruža Tomašić - vi ste dobili 19 glasova - od 2013. bila u Europskom parlamentu, vaš kolega Ilčić je pohrlio u EP. Tamo su euri, on prima plaću u eurima'', rekao je Plenković.

Ipak, odgovorio mu je da je gotovo deset godina od ulaska u Uniju razuman rok za uvođenje te valute. No ni Plenković, kao vjerojatno nitko drugi u sabornici nije mogao odgovoriti na Beljakovo pitanje. Taj je HSS-ovac ispričao kako je ovog ljeta predsjednik zbog navodne prijetnje Sabora podigao tužbu protiv nekoga tko ga je nazvao nadimkom - Njonjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vi osobno nadimke ne smatrate prijetnjom, poznato je da i vi imate nadimak, poznato je da mene pola države zove Pajser, poznato je da većina političara ima neke nadimke, ali nitko, baš nitko osim vas to ne smatra prijetnjom, osim g. Jandrokovića'', rekao je saborski zastupnik Krešo Beljak

''Ne znam kako da vam na ovo odgovorim. Da ne znam kako kreativan budem. Mogu jedino da javnosti govorim o nekim drugim dogovorima, ali neću. Je li to pošteno? Za razliku od vas ja sam ok. Nadoći će HSS na desni centar, kad tad. Je li tako Marijana?'', rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I koliko god pitanje bilo nerazumljivo i odgovor su očito razumjeli samo pojedinci iz političkih krugova. Sve u svemu, obzirom na aktualne probleme, aktualac je bio - kako sam Plenković kaže - najbenigniji do sada.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo