O DAMIRU DEKANIĆU / Oporba o slučaju HDZ-ovog župana: 'Znamo da su često vrh policije i načelnici pod utjecajem politike, jedino moralno je ostavka'

Ravnatelj policije danas u Vukovarsko-srijemsku policijsku upravu šalje službenike Ravnateljstva

26.4.2022.
18:31
VOYO logo

Burne reakcije nakon jučerašnje RTL-ove Potrage za koju su ekskluzivno progovorili svjedoci prometne nesreće pijanog vukovarsko- srijemskog župana Damira Dekanića

Nakon što su ispričali kako su vidjeli da je župan vozio automobil i skrivio nesreću a ne, kako je on kasnije tvrdio - njegov rođak - sugovornike Potrage ispitali su službenici Krim policije kojima su potvrdili sve što su rekli i RTL-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj policije danas u Vukovarsko-srijemsku policijsku upravu šalje službenike Ravnateljstva kako bi u suradnji sa Službom za unutarnju kontrolu proveli Izvanredni nadzor. Župan pak, i dalje tvrdi - nisam kriv.

Image
'ŽUPAN JE BIO SAM' /

VIDEO Očevici ekskluzivno za Potragu: Pijani župan Dekanić osobno je vozio službeni auto kojim se zabio u drugi, donosimo snimke

Image
'ŽUPAN JE BIO SAM' /

VIDEO Očevici ekskluzivno za Potragu: Pijani župan Dekanić osobno je vozio službeni auto kojim se zabio u drugi, donosimo snimke

Župan Dekanić pred kamere nije želio. Samo nekoliko sati nakon emitiranja RTL-ove Potrage, oglasio se priopćenjem. I, kao i do sada, ostao pri svojem - on je u pravu, a svi ostali ne govore istinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poticatelje ovog medijskog linča, naravno, nije teško determinirati, a javnost lako može uočiti kako je njihov jedini cilj izazivanje prijevremenih izbora pa makar i putem navodnih, nevjerodostojnih svjedoka kojih nema na mjestu događaja niti u policijskom zapisniku", poručio je Dekanić.

No, da svjedoka ipak ima, dokazuje i dolazak službenika krim-policije jednom od sugovornika Potrage. Riječ je o muškarcu koji nam je ispričao kako ga je župan, nekoliko minuta prije nego što se zabio u parkirani automobil, gotovo izgurao s ceste prešavši u njegov prometni trak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam je bio u autu, to definitivno. Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao s vozačevog mjesta. Vidno pijan. Doslovce je ispao iz auta. Tako da, molio je da se ne zove policija, da će se sve riješiti. Međutim i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, rekla i sama u nekom smislu, ali tiho, to je župan, nemojte zvati policiju", rekao je očevidac za Potragu.

Policiju su ipak pozvali, što dokazuju screenshotom poziva. Isti je novinarka Potrage jučer ujutro poslala policiji tražeći snimku poziva. Nije ju dobila, ali zato je, nekoliko sati poslije, sedam dana nakon nesreće, policija pronašla sugovornike Potrage i obavila s njima razgovor. Mještani Cerne ni danas ne žele puno o nesreći koja se dogodila u njihovu mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Dekanić ustraje u priči da je službeni, skupocjeni automobil županije vozio njegov rođak Krešimir Bićanić. Iako je na snimci koju je sinoć objavila Potraga, a koju su snimili svjedoci nesreće, jasno vidljiv i Bićanićev privatni automobil, za kojeg župan tvrdi da se njime dovezla Bićanićeva supruga.

Iako, ne odobrava županov postupak, jedan od vijećnika, koji ga podržava u skupštini, zanimljivo primjećuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Župan je na nekom događanju i tamo se redovito organizira jelo i piće. Mislim da je to postao već jedan ozbiljan problem jer nakraju zabavljamo se sa slučajem, raspravljamo ima li više alkohola ili nema. S druge strane, svi očekuju da bilo koja politička istaknuta osoba dođe na neki događaj i da tamo jede i pije sve ono što je ponuđeno", kaže Tomislav Panenić, nezavisni vukovarsko-srijemski županijski vijećnik.

Slučaj, potvrdili su nam, od jučer, istražuje i Državno odvjetništvo. USKOK pak, i dalje ne odgovara jesu li i oni pokrenuli istragu zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Oporbi je sve više nego sumnjivo: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da su često vrh policije i sami načelnici pod utjecajem politike. Jedino što je moralno jest da župan Dekanić da ostavku", rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a.

MUP nam je potvrdio da su zbog cijelog slučaja poslali Službu za unutarnju kontrolu da provede izvanredni nadzor nad policijskim službenicima koji su obavljali očevid, s posebnim naglaskom na zaprimanje dojave o prometnoj nesreći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugovornici unutar policije tvrde nam da se ti razgovori snimaju, pa ne bi trebalo dugo trajati dok ne doznamo je li HDZ-ov župan lagao i pokušao zataškati činjenicu da je s napuhanih 1,44 promila vozio službeni automobil i pri tom izazvao nesreću, srećom samo s materijalnom štetom.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike