komentirali milanovića / Oporba osudila isticanje ustaškog pozdrava 'za dom spremni': 'Kakva je to država u kojoj mora otići predsjednik, a ne oni sa ZDS znakovljem?'

Marija Selak Raspudić iz Kluba Mosta u svemu vidi skretanje pozornosti javnosti s ključnih problema u društvu

22.1.2021.
14:00
VOYO logo

Saborska oporba u petak je osudila isticanje ustaškog pozdrava "za dom spremni" na obilježavanju 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93 te je upitala kakva je to država u kojoj mora otići predsjednik, a ne oni sa ZDS znakovljem.

Zbog isticanja ustaškog pozdrava na obilježavanju 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica '93, predsjednik Republike Zoran Milanović odbio je sudjelovati u programu te je zapovjedio vojnom vrhu da napusti manifestaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk podsjetio je da je predsjednik Republike postupio isto kao i u Okučanima u sličnoj situaciji, a ovog puta je napravio i korak više i opravdano zapovjedio vojnim zapovjednicima da napuste obilježavanje te obljetnice.

Image
ministar obrane /

Banožić na obljetnici VRO "Maslenica '93.": 'Osobe s ustaškim obilježjima nisu bile dio protokola u Zadru'

Image
ministar obrane /

Banožić na obljetnici VRO "Maslenica '93.": 'Osobe s ustaškim obilježjima nisu bile dio protokola u Zadru'

"Organizatorima, Vladi i svima drugima poslao je jasnu poruku da i za obilježavanje ovakvih obljetnica vrijedi njegova vrlo jasna poruka 'prvo sapun, a onda parfem'", smatra Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Republici Hrvatskoj isticanje obilježja 'za dom spremni' je kažnjivo, no, nažalost, sudovi nemaju ujednačenu praksu, ali trebalo bi jasnije definirati Kaznenim zakonom da se upravo na taj natpis odnosi i ona odredba o zabrani poticanja vjerske, rasne i druge netrpeljivosti, napomenuo je.

Upravo to je 2016. godine Ustavni sud ocijenio i onda bi za sve hrvatske institucije ta odluka Ustavnog suda trebala biti obaveza, a sve trebaju poštovati da isticanje amblema s tim natpisom bude kažnjivo. Upravna tijela bi trebala provesti postupak da se promijene statuti, odnosno amblemi udruga, smatra Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovanje zakona

Marija Selak Raspudić iz Kluba Mosta u svemu vidi skretanje pozornosti javnosti s ključnih problema u društvu, poput nekvalitetnog pravosuđa, korupcije, obnove nakon potresa. I ona ističe da se treba postupati u skladu sa zakonom.

"I predsjednik i premijer trebaju postupati u skladu sa zakonima. Sve što je zakonom dozvoljeno ne smiju osuđivati na način da u ime funkcije postupaju, dok sve ono što zakonom nije dozvoljeno trebaju kažnjavati svojim odlaskom s takvih mjesta i ostalim osuđujućim postupanjem”, rekla je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za čelnika Zeleno-lijevog bloka Tomislava Tomaševića reakcija predsjednika Milanovića je očekivana.

"Milanović je već u Okučanima postavio standard kojeg se drži i ja to podržavam, ali vidim da podržava i ministar obrane i župan", rekao je Tomašević, ističući da takve stvari treba zakonski regulirati "kako više ne bi bilo dilema ili sličnih situacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GLAS-ova zastupnica Anka Mrak Taritaš ocijenila je Milanovićev postupak jedino ispravnim, no pita kakva je to država u kojoj predsjednik države mora otići, a ne oni koji imaju ustaška obilježja.

"Jedino je ispravno napustiti manifestaciju na kojoj su istaknuta takva obilježja i da se ona prekine, no pitam se koja je to država da predsjednik države mora otići, u kojoj zapovjednici odlaze, a ne odlazi dvoje ljudi koji imaju ta obilježja", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak Taritaš se zauzima za poštovanje zakona kojim je jasno definirano nošenje obilježja i sankcije. "Pa tko voli, nek' izvoli", poručila je i navela primjer Bleiburga.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo