MENI, MENI! / Oporba se grabi za stolice

Stranke koje nisu dio pobjedničke koalicije sastale su se iza zatvorenih vrata Hrvatskog sabora gdje su raspravljali o raspodjeli mjesta u novom sazivu.

15.12.2011.
14:14
VOYO logo

Predstavnici oporbe postigli su u Hrvatskom saboru načelni dogovor o raspodjeli mjesta u novom sazivu parlamenta, po kojemu će HDZ dobiti oba mjesta potpredsjednika Sabora koja pripadaju oporbi.

Iako su istaknuli da su zadovoljni načelnim dogovorom, svi su, kako su izjavili novinarima nakon sastanka, naglasili da će o konačnom dogovoru pregovarati tek kada od vladajućih stranaka doznaju koliko će točno biti radnih tijela u sedmom sazivu Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić potvrdio je da, po tom načelnom dogovoru, HDZ-u pripadaju oba oporbena mjesta potpredsjednika Sabora te većina predsjedničkih mjesta u odborima kojima će predsjedavati oporbeni zastupnik.

Taj je dogovor, naglasio je, postignut na temelju postojećeg modela u Saboru koji je u prethodnom sazivu imao 30 radnih tijela i izaslanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u šestom sazivu oporbeni zastupnici imali su čelna mjesta u 13 saborskih odbora - za unutarnju politiku, za medije, za poljoprivredu, za promet, za ravnopravnost spolova, za ratne veterane, za međuparlamentarnu suradnju, za regionalni razvoj, za obitelj, za razvoj i obnovu, za lokalnu samoupravu, za predstavke i pritužbe, te za europske integracije.

Upitan hoće li predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor biti potpredsjednica Sabora, Bačić je odgovorio da će o stranačkim dužnosnicima u parlamentu odlučivati Predsjedništvo HDZ-a, a na pitanje hoće li ta odluka biti donesena do kraja ovoga tjedna, odgovorio je: "Ne još".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinko Burić, koji će u novom sazivu predsjedati Klubom HDSSB-a, također je kazao kako je postignut samo načelni dogovor oko raspodjele mjesta u saborskim tijelima, a da će konačan dogovor ići tek nakon sastanka s vladajućima.

"Ne možete vi raspoređivati nešto za što još uvijek ne znate što vam stoji na raspolaganju. To je točna formulacija onoga što smo mi danas dogovorili. Nakon sastanka s vladajućima, kada budemo vidjeli što oporbi pripada, tada možemo govoriti o omjerima", rekao je Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se bude mogao ispoštovati danas postignuti načelni dogovor, dodao je, HDSSB nema ništa protiv da HDZ-u pripadnu oba oporbena mjesta potpredsjednika Sabora.

Sukladno dogovoru s ostalim predstavnicima oporbe, nije želio govoriti koja mjesta u odborima pripadaju kojoj od oporbenih stranaka, ali i istaknuo da bude li onako kako su se danas dogovorili "nećemo reći da smo nezadovoljni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Dragutin Lesar, koji će biti predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, kazao je da se konačan dogovor može postići tek kada vladajući odluče na koji će način i hoće li uopće mijenjati saborski Poslovnik.

Naglasio je da o tome ovisi koliko će točno biti saborskih radnih tijela, odnosno odbora, izaslanstava, vijeća, budući da je pitanje, rekao je, hoće li neka opstati te hoće li se formirati nova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada se može utvrditi konačna kvota koja pripada vladajućima i oporbi. Načelni dogovor po postojećem modelu je postignut i mora ići na potvrdu stranačkim tijelima, ali prije sastanka svih parlamentarnih stranaka ne možemo to smatrati konačnim dogovorom", poručio je Lesar.

Danas postignutim dogovorom je zadovoljan, a bitnim smatra da se sve parlamentarne stranke čim prije okupe radi dogovora za pripremu konstituirajuće sjednice Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim što je danas dogovoreno izbjeći će se svaka mogućnost arbitriranja bilo koga sa strane, ako se svi partneri budu držali dogovora. Ovo 'ako' naglašavam", rekao je Lesar.

Osim predstavnika HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista na oporbenom sastanku su sudjelovali i Damir Bajs (HSS), Ivan Tepeš (HSP Ante Starčević) i Vesna Škare Ožbolt (DC), a nisu došli predstavnici neovisne liste Ivana Grubišića ni HGS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo