Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
objavio kartu Velike Mađarske

Oporba traži osudu Orbanove objave: 'Otkad je Plenković na čelu HDZ-a, gleda im se kroz prste'

Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a sramotnim je ocijenio što još uvijek nema reakcije hrvatskih vlasti na tu objavu

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hina/ 7.5.2020. u 15:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban na Facebooku objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, saborska oporba u četvrtak je zatražila osudu i reakciju hrvatskih vlasti na taj potez te kritizirala popustljivost premijera Andreja Plenkovića prema Orbanu.

Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a sramotnim je ocijenio što još uvijek nema reakcije hrvatskih vlasti na tu objavu.

"To govori o Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske koja se, iz ne znam kojih razloga, pokušava dodvoriti Mađarima", naglasio je, napomenuvši da je za njega karta Velike Mađarske isto što i karta Velike Srbije.

To su definitivno teritorijalne pretenzije, ne samo na Hrvatsku nego i na Rumunjsku i čudna priča o nacionalističkoj politici sadašnje mađarske Vlade, smatra Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Drugi pučani, pripadnici iste političke obitelji kao i HDZ, ograđuju se od Orbana, Plenković to ne radi, a meni stvarno nije jasno iz kojih razloga. To je trebalo jasno osuditi i jasno se ograditi od tog čina", naglasio je. Dodao je i da, kada nešto slično učini Aleksandar Vučić, onda vladajući ‘dolijevaju ulje na vatru’, a kada je riječ o njihovu prijatelju Orbanu, onda to prešućuju.

Nikola Grmoja iz Mosta misli da bi trebalo reagirati na objavu mađarskog premijera, bez obzira na to kakve su namjere te objave bile, odnosno, je li riječ o nostalgiji ili stvarnom posezanju za hrvatskim teritorijem.

Upravo se čita

Image
na otoku

Sramota hrvatskog turizma! Gost snimio konobaricu kako ulijeva vodu iz slavine u boce Jane...

"To je nedopustivo i očekujem da hrvatska diplomacija i država na to reagiraju. Očekujem reakciju posebno s obzirom na ono što se događalo s najvećom hrvatskom energetskom kompanijom i utjecajem Mađarske na korumpiranje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, ali im je to vrlo vjerojatno nezgodno jer imaju puno toga na savjesti", smatra Grmoja.

Hrvatska vlast ni na objavu Antonia Tajanija nije reagirala adekvatno, na što smo upozoravali, dodao je. Problem je kako sebe doživljavate i kako ćete reagirati prema onima koji imaju određene pretenzije koliko god one bile nerealne, poručio je Grmoja, istaknuvši da Hrvatska mora na to reagirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nereagiranje hrvatskih vlasti na Orbanovu objavu GLAS-ov Goran Beus Richembergh popratio je komentarom da je HDZ "mađaronska stranka" još od vremena Franje Tuđmana te da su ga u tome slijedili i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko i Andrej Plenković.

"Ono što se Orbanu i Fideszu u Mađarskoj kao populističkoj, velikoj nacionalističkoj i fašističkoj stranci tolerira je apsolutno nedopustivo, ali se vidi i u okviru Europske pučke stranke i europskih institucija da otkad je Plenković na čelu HDZ-a Mađarskoj se gleda kroz prste i sprečavaju određene radikalne odluke na razini EU i Europske pučke stranke solidariziranjem s pozicijom Viktora Orbana", kazao je.

Beus Richembergh kaže da se očito radi o “jednom velikom prijateljstvu protagonista mađarske i hrvatske politike i da se onda u toj "bratskoj ljubavi" okreće glava od onoga što se radi u Budimpešti.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista podsjetio je da je nedavno i Antonio Tajani imao sličnu objavu, na što nije uslijedila prava reakcija premijera Andreja Plenkovića. Aleksandar Vučić i dalje veliča četnički pokret koji ima pretenzije prema hrvatskom teritoriju i ni to se pitanje nije povuklo pa nije nelogično da Vlada šuti kada Orban objavljuje nekakve povijesne karte kojima sugerira da bi se trebale mijenjati granice, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska ima svoje granice, zna se gdje su i obranili smo ih u Domovinskom ratu, kazao je, istaknuvši da su takvi postupci van svake pameti i za osudu. 

"Ako je ta karta izvađena iz povijesnog konteksta, a mislim da je, onda je to za svaku osudu. Naglasio bih da sve ono što radi Vučić u Srbiji ili izjavljuje Tajani je puno lošije od ove Orbanove objave. Ovo je možda trećerazredno u odnosu na onu eksplicitnost koju imamo od Vučića ili Tajanija, za što se nije ispričao", smatra Zekanović.

Hina/ 7.5.2020. u 15:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazali su da ih ima

RTL u općini u kojoj Romi, nakon popisa stanovništva, imaju pravo na dvojezične ploče. Ili i trojezične?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba