novi skandal? / Oporba upozorava: HDZ nezakonito smjenjuje ljude i država riskira štetu u milijunima eura

Iz SDP-a tvrde da je ministar prometa prekršio čak četiri zakona kada je jučer, bez prethodne odluke Vlade, pokrenuo postupak imenovanja novih uprava u važnim državnim tvrtkama

31.5.2016.
18:47
VOYO logo

Od danas moćnim državnim tvrtkama, HŽ Infrastrukturom, HAC-om, Hrvatskim cestama, kao i tvrtkom Odašiljači i veze upravljaju osobe koje je samostalno imenovao Oleg Butković. Pred kamere RTL-a nije htio, ali u priopćenju uvjerava da je sve po zakonu i da je njegovo ministarstvo počelo opozive jer je sadašnjima ionako istekao ili istječe mandat. Isti argument i u Saboru.

"Kao prvo, to nije imenovanje nego privremeno postavljanje ljudi na čelo tvrtki zato jer je istekao mandat i nadzornim odborima i upravama", kazao je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smijenjeni šefovi uprava tvrde da to nije točno. 

"Mandat mi je trebao biti do 25.8. 2018. godine", istaknula je Renata Suša, smijenjena predjednica Uprave HŽ Infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu potvrda i iz Odašiljača i veza.

"Danas opozvanim članovima Uprave mandati nisu bili istekli, istekli bi tek za godinu i više dana", priopćili su nam iz OiV-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš zato iz oporbe prozivaju Butkovića da je ovim potezom prekršio čak četiri zakona. Prvo nije smio imenovati bez suglasnosti Vlade i bez javnog natječaja. Zakon ne poznaje funkciju vršitelja dužnosti u upravi državnih tvrtki. Stoga, svi ugovori koje potpišu novoimenovani čelnici će biti ništetni.

"Ovdje se govori o nekim ugovorima vrijednim i preko 200 milijuna eura, a da ne govorimo o HAC-u koji imaju proračuna preko dvije milijarde kuna. Dakle, to je opasno za funkcioniranje sustava, to je protuzakonito i po meni jedna od najvećih afera ove vlade", naglasio je bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera bi mogla biti ne samo jedna od većih, nego i jedna od naskupljih jer smijenjeni - kako nam kaže jedan od njih - razmišljaju o tužbama. 

"Ja sam pokušala promjeniti nešto na bolje, imam 34 godine i planiram ostati živjeti u ovoj zemlji", istaknula je smijenjena predjednica uprave HŽ infrastrukture Renata Suša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš izvor sumnja da se Butković požurio kako bi na ovaj način izveo ono što poštivajući zakon ne bi mogao, a i koristeći trenutak nesuglasja s Mostom. No iz Mosta danas nitko nije htio komentirati ovaj potez. Na kraju, sve mora potvrditi i Trgovački sud, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor Suda je li im uopće ovaj zahtjev Ministarstva stigao na stol.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo