hasanbegović: / 'Opoziv ne može poništiti činjenicu da su moj djed i baka spasili život židovske djevojčice'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hasanbegović tvrdi da nije dobio obavijest o poništavanju poziva za posthumnu dodjelu odlikovanja Pravednici među narodima njegovim precima

15.5.2018.
21:28
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik stranke Neovisni za Hrvatsku i bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović prije pet dana primio je pismeni poziv Židovske općine u Sarajevu, veleposlanstva Izraela u BiH te Yad Vashema da u utorak 29. svibnja u sarajevskoj sinagogi nazoči dodjeli odlikovanja Pravednici među narodima. 

To odlikovanje Država Izrael posmrtno dodjeljuje njegovu djedu Sabriji Prohiću, baki Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i djedovu bratu Avdi Prohiću jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman, no poziv je opozvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništaili su poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima jučer dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin.

Kako je pojašnjeno, predstavnik obitelji Prohić koji bi trebao preuzeti priznanje što ga država Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Židova tijekom holokausta smatrao je obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući Zlatka Hasanbegovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No učinio je to, kako se ističe, "na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini" zbog nastojanja, kako tvrdi, da "relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata" .

Veleposlanstvo Izraela za BiH uz to je "izrazilo žaljenje" jer  je Hasanbegović "zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O opozivu i poništavanju poziva na svečanost u Sarajevu nisam dobio ništa službeno. Iz medija sam doznao za to. No, pozadina te odluke i pozadinski pritisci koji su stajali iza te odluke ne mogu poništiti temeljnu činjenicu da su moj djed i baka, Sabrija i Safeta Prohić, spasili jedan život, život židovske djevojčice. 

I u kontekstu dodjele tog priznanja to je jedino bitno, a moj je položaj u toj priči nebitan. Taj događaj nije organizirala moja obitelj, iako sam ja ta obitelj i ja sam izravni potomak te obitelji. Uostalom, nakon što je objavljena vijest o dodjeli tog priznanja mojim precima u svim sam svojim izjavama odbio to vezivati uz svoje političko djelovanje jer je to potpuno irelevantno u kontekstu tog priznanja. Žao mi je zbog te odluke o opozivu. Ponosan sam na svoje pretke. Bili su mi i ostali uzor u životu", kazao je Zlatko Hasanbegović za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo