'nema govora o milijunskoj šteti' / Opozvana direktorica AKD-a demantira Orepića: 'Zašto je tek sada progovorio u opozivu koji je bio prije mjesec dana?'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Perković Škalic tvrdi da je se provlači po blatu bez ikakve veze i da nema govora o milijunskoj odšteti za koju ju optužuje Orepić

29.7.2016.
15:48
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Bivša direktorica Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) Anita Perković Škalic kazala je u petak da joj nije jasno zbog čega je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tek danas progovorio o njenom opozivu koji se dogodio prije gotovo mjesec dana.

Poručuje kako su navodi ministra Orepića o njezinom Aneksu o radu i enormnim iznosima koji bi joj trebali biti isplaćeni, neistiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'treba vidjeti ima li još slučajeva' /

Orepić opozvao direktoricu AKD-a i cijeli Nadzorni odbor zbog 'nedopustivih postupaka'

Image
'treba vidjeti ima li još slučajeva' /

Orepić opozvao direktoricu AKD-a i cijeli Nadzorni odbor zbog 'nedopustivih postupaka'

"Nije mi jasno zašto je ministar izašao sada i povlači me po blatu bez ikakve veze", poručila je Perković Škalic nakon što je ministar Orepić u petak izvijestio da je zbog "štetnog aneksa ugovora o radu" i nedopustivih postupaka "onih kojima je povjereno upravljanje javnim dobrom" opozvao glavnu direktoricu AKD-a i cjelokupni Nadzorni odbor.

Dodala je i da nije mogla vjerovati kada je čula ministrove riječi, tim više što je opozvana još 27. lipnja na sjednici skupštine, a smjena, tvrdi, nije imala veze s njenim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je i da je nakon toga potpisala novi ugovor o radu od 5. srpnja i to na radno mjesto koordinatora za strategiju u AKD-u.

'Opoziv unatoč rastu prihoda i dobiti te smanjenju troškova'

"Ja sam u AKD-u 15 godina i na mjesto direktora sam došla 1. svibnja 2014. kada je moja prethodnica otišla u mirovinu. Prve godine imali smo dobit od 32 milijuna kuna, a potom 45 milijuna bruto koje sam morala umanjiti za pad vrijednosti AKD zaštite kao društva kćeri pa smo imali dobit od 37 milijuna", kazala je Perković Škalic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i da nije dobila nikakvu otpremninu niti druge pogodnosti, dok je o aneksu ugovora o radu, kojega je ministar nazvao spornim, kazala da joj je omogućavao jedino povratak na poziciju s koje je postala direktorica.

Priopćenje Anita Perković Škalic  prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljem izjava ministra Orepića o mojem Aneksu o radu i enormnim iznosima koji bi mi trebali biti isplaćeni, izjavljujem su neistinite.

U svoju obranu mogu iznijeti samo činjenice, budući da nisam član nijedne stranke i ni u kakvoj kampanji i stoga ću ovoj izjavi priložiti moj aneks te njegovo pravno tumačenje.

Također ću priložiti i Otkaz ugovora koji sam dobila na mjesto direktora te novi Ugovor o radu za mjesto koordinatora za strategiju koji nosi datum od 5.7. 2016. od kada se i računa da sam na novom radnom mjestu koordinatora.

Zbog čega ministar Orepić na ovaj datum izlazi s tom informacijom koja je kleveta, ne znam. Ja sam naime :
-imenovana na radno mjesto direktora 1.5. 2014. nakon odlaska moje prethodnice u mirovinu ( u AKD-u radim 15 g.)
opozvana 27.6. 2016.
- novi ugovor o radu na radno mjesto koordinatora za strategiju vrijedi mi od 5.7. 2016.

Nemam nikakvu otpremninu, nisam ni u mogućnosti ništa dodatno potraživati ili bilo što utuživati što se financijskih otpremnina tiče. mogu jedinu gdina Orepića tužiti za klevetu. Zašto je baš sada sazvana tiskovna konferencija s tolikim vremenskim odmakom, ne znam.

Nikakvu otpremninu nisam dobila niti mi je Društvo dužno isplatiti ako ostajem, a da mi kojim slučajem nije ponudilo drugi ugovor u roku  8 dana od opoziva dobila bih, pretpostavljam 6 plaća punih i još 6 1/2 ali samo do trenutka dok ne sklopim novi ugovor o radu (ili da osobno nisam prihvatila taj novi ugovor.)

Napominjem da je svako pravo navedeno u mom ugovoru o radu opcionalno što znači da ga društvo može uvažiti ili ne ( kao što je zabrana konkurentske utakmice ili nagrada) te da mjesto na koje sam se trebala vratiti je mjesto s kojeg sam imenovana na funkciju direktora 1.5. 2014., nakon, kao što sam rekla,  odlaska moje prethodnice u mirovinu.

Ponavljam: Opozvana sam (napominjem da sam imala izvrsne rezultate, rast prihoda i dobiti te pad troškova što je povjerljivo iz javno dostupnih izvora - dobit prije oporezivanja i korekcije vrijednosti društva kćeri AKD Zaštite koja je gubitaš je iznosila čak 45 milijuna kn) 27.6. 2016. na Skupštini. Novi ugovor mi je datiran 5.7. 2016. 

Nikakve privilegije nisam konzumirala, premda je postojao običaj da prijašnjih godina budu isplaćene otpremnine raznim strukturama, ne samo direktorima a i ove godine u lipnju je dopuštena isplata otpremnine osobi koja odlazi u punu mirovinu od cca više stotina kuna.

O mojoj otpremnini - tumačenje aneksa ( kao manageru, moj je ugovor bio kombinacija ugovora o radu i managerskog ugovora)

Opozivom funkcije direktora, prema sklopljenom aneksu pripadalo bi mi:

1. „ponuda drugog Ugovora o radu pod izmijenjenim okolnostima za radno mjesto Direktora grupe kompleksnih rješenja i razvoja, odnosno, za slučaj da navedeno radno mjesto odlukom poslodavca o sistematizaciji radnih mjesta bude ukinuto, za radno mjesto koje bi bilo u istom rangu radnog mjesta Direktora grupe poslova sukladno stručnoj spremi, znanju i sposobnostima“
Temeljem navedenog, nakon prestanka funkcije direktora društva imam pravo da me se vrati na radno mjesto koje sam obavljala prije imenovanja na funkciju direktora društva.
Prije nego što sam bila imenovana na funkciju direktora, obavljala sam poslove (do 5 mjeseca 2014.) Direktora Grupe poslova kompleksnih rješenja, marketinga i prodaje. 
Odlukom ministra Orepića 27.6. 2016. svako nepopunjeno radno mjesto direktorske razine, je ukinuto na sjednici Skupštine i  nekoliko minuta prije mog opoziva,.

Ponuđen mj je   ugovor o radu ispod voditeljske razfine, za radno mjesto koordinatora za strategiju što mi govori da nije  nije objektivna odluka moje sposobnosti već pokušaj eliminacije  odnosno izbacivanja iz AKD-a, a što se može zaključiti i temeljem sadržaja Otkaza ugovora o radu. 

Naime, moj Otkaz ugovora ne poštuje odredbe mogu ugovora o radu, dok je osoba koja je u isto vrijeme napunila pune uvjete za mirovinu i u istu otišla dobila otpremninu od više stotina tisuća kuna  odlukom. nadležne osobe, temeljem meni nepoznatih kriterija, dakle NETRANSPARENTNO.

2. “isplata otpremnine koja se određuje u iznosu sukladno važećim zakonskim propisima za predsjednike uprava u trgovačkim društvima u kojima Republika Hrvatska ima većinski udio“
Navedeni zakonski propisi koji su određivali visinu otpremnine za direktore trgovačkih društava, odnosno predsjednike uprava u trgovačkim društvima u kojima RH ima većinski udio i temeljem kojih su moji prethodnici ostvarivali otpremnine  Ova odredba više ne postoji od 2014. ukinuta su te po toj osnovi nisam ostvarila pravo na otpremninu.

Prestanak važenja navedene odredbe je bio jedini razlog zbog kojeg sam od NO zatražila da mi navedenu odredbu „pokrije“ drugom mogućnošću eventualne zaštite u slučaju da mi ugovor o radu bude otkazan. To pokrivanje je u isplati nagrade ako budem imala dobre rezultate koje poslodavac može i ne mora isplatiti (- točkom 3.)

3. „naknadu, čiji će iznos odrediti Društvo, ukoliko su postignuti dobri rezultati u poslovanju Društva te ukoliko izvješće o radu potvrđuje profesionalno, strateško, razvojno i poslovno upravljanje Društvom“
Isplata ove naknade podliježe isključivo volji poslodavca i njegovoj ocjeni da li je moj rad bio zadovoljavajući, a ja nemam nikakvog utjecaja na to da li će poslodavac odlučiti da li mi pripada pravo na naknadu i u kojem iznosu.

 Iako su rezultati postignuti u uvjetima recesije itekako za pohvalu – u uvjetima značajnog pada dokumenata tijekom 2014. i 2015. ( više od 50 milijuna kn), a koje sam uspjela nadoknaditi drugim prihodima, iluzorno bi bilo očekivati ikakvu nagradu.

(To je prvi put u povijesti AKD-a da su dokumenti "podbacili "te moram istaći da sam ponosna da sam uspjela obaviti tranziciju koja je ostavila tvrtku stabilnom i još sam k tome tijekom 2015. imala čak 10 novih projekta. AKD danas ima visoke depozite, nije kreditno zadužen, ima visoku dobit, financijski je stabilan i sposoban investirati….)

4. „Nakon stupanja na snagu odluke o opozivu s funkcije člana Uprave sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu u Anexu je navedeno das gđa Perković-Škalic ima šest mjeseci pravo na naknadu u visini prosječne plaće koji je ostvarila u zadnja tri mjeseca prije prestanka mandata, a idućih šest mjeseci pravo na polovinu tog iznosa.

Ako bi nakon stupanja na snagu odluke o opozivu s funkcije člana Uprave gđi Perković-Škalic do ostvarivanja prava na mirovinu po općim propisima nedostajalo manje od godinu dana, ima pravo na naknadu u visini prosječne plaće koja joj je isplaćena u zadnja tri mjeseca prije prestanka obnašanja funkcije člana Uprave, ali ne duže od godinu dana.

Ovom odredbom imala bih pravo na naknadu u iznosu moje plaće svaki mjesec, samo u slučaju da ne ostvarujem plaću po drugoj osnovi. Kako mi je ponuđen ugovor o radu koji sam prihvatila, ne ostvarujem pravo na naknadu.

Također, pravo na naknadu bih ostvarivala da mi nije ponuđen ugovor o radu, a da do mirovine imam još godinu dana. Kako to nije slučaj, ne ostvarujem pravo na naknadu.

5. „Poslodavac je dužan u roku 8 dana od dana stupanja na snagu odluke o opozivu s funkcije člana Uprave gđi Perković-Škalic dostaviti ponudu Ugovora o radu pod izmijenjenim okolnostima za radno mjesto Direktora grupe kompleksnih rješenja i razvoja, odnosno, za slučaj da navedeno radno mjesto odlukom poslodavca o sistematizaciji radnih mjesta bude ukinuto, za radno mjesto koje bi bilo u istom rangu radnog mjesta Direktora grupe poslova sukladno stručnoj spremi, znanju i sposobnostima.
Gđa Perković-Škalic dužna je u roku 8 dana dati odgovor na ponudu Ugovora o radu iz prethodne rečenice ovog stavka.

Ako gđa Perković-Škalic ne bi prihvatila ponudu Ugovora o radu u prethodno navedenom roku ili poslodavac ne bi u navedenom roku ponudio Ugovor o radu na način koje je prethodno opisan, gđa Perković-Škalic ima pravo na naknadu plaće na način koji je određen u stavku 4. ovog članka.

U razdoblju od stupanja na snagu odluke o opozivu s funkcije člana Uprave do sklapanja novog Ugovora o radu gđi Perković-Škalic pripada pravo na naknadu u iznosu dvije prosječne plaće koje je ostvarila u zadnja tri mjeseca prije prestanka mandata.“

Ovime je ugovoreno da mi je poslodavac dužan ponuditi ugovor o radu u roku 8 dana od dana stupanja na snagu odluke o opozivu s mjesta direktora društva. Ako poslodavac to ne bi učinio u navedenom roku, pripadala bi mi naknada koja bi iznosila dvije prosječne plaće koja je ostvarena u razdoblju tri mjeseca prije opoziva kao direktora društva, no ako poslodavac poštuje taj rok, ne pripada mi navedena naknada.

Za slučaj da nisam prihvatila ponuđen ugovor o radu, pripala bi mi naknada prosječne mjesečne plaće koju sam ostvarila u zadnja tri mjeseca prije opoziva i to za razdoblje od 6 mjeseci, a za idućih 6 mjeseci polovina te naknade, ali samo pod pretpostavkom da se ne zaposlim negdje drugdje, odnosno da ne ostvarujem plaću po drugoj osnovi.

Dakle, koliko bih otišla iz firme, dobila bih plaću kao 6 plus 6 ali samo do sklapanja novog ugovora o radu. Gdje su tu milijuni?

Iz svega navedenog vidljivo je da navedenim odredbama nisam stekla nepripadnu korist i da moja namjera prilikom sklapanja aneksa nije bila oštetiti društvo, već ostvariti minimum prava koja su imali i moji prethodnici i moji podređeni, dok je veći dio mojih prava ostavljen na odabir poslodavcu hoće li ih i u kojoj mjeri poštivati.

Doduše, da sam otišla, Društvo može, ali ne mora, bez obzira na ugovor o radu, zabraniti ili ne zabraniti konkurentsku utakmicu. Društvo je uobičajio isplaćivati direktorima koji 6 plaćana ime zabrane konkurentske utakmice. No ja osobno, budući da ionako zbog funkcije koju sam obavljala ne bih smjela godinu dana raditi ni u kojoj tvrtki s kojom je Društvo AKD poslovalo na izvrsnoj funkciji ( zakon na državnoj razini), a tvrtki slične djelatnosti u RH nema, teško da bih mogla računati na isplatu zbog zabrane konkurentske utakmice.

Dakle , moj Aneks nakon ukidanja svih nepopunjenih direktorskih radnih mjesta mi Aneks ugovora koji je ostavio poslodavcu na volju da mi odabere novo radno mjesto, da ili  ne da nagradu, a pravo na otpremninu prema zakonskim propisima ionako nemam jer tog propisa nema. 
Da sam otišla iz AKD-a, odnosno prihvatila otkaz do novog zaposlenja dobijala bih plaću u punom iznosu 6 mjeseci, a ako se za to vrijeme ne bih zaposlila daljnjih  daljnjih 6 mjeseci pola plaće
Dakle, ako se zaposlim, to pravo gubim potpisom novog ugovora o radu.

Budući da sam prihvatila ponuđeni Ugovor o radu za koordinatora za strategiju jasno je imam li basnoslovnu otpremninu kako je iz vrhova MUP-a plasirano u javnost.
Prethodno je slična informacija objavljena u Večenjem no demati poslan istog dana  nisu objavili.

Aneks moga Ugovora o radu je službeno i protokolirano poslan u MUP, potpisan od direktorice Sektora pravnih poslova i ljudskih resursa AKD-a. Zašto, kad već nije tada ( u prosincu) doveden u pitanje naknadno nego se čekalo do sada?

Budući da je spomenuti Anex bio „hit“ tema u određenim visokim krugovima MUP-a, a i Večernjem listu je dojavljena informacija iz samog vrha tog Ministarstva (koji je objavio tekst („Šefici AKD-a otkaz zbog ugovora iz snova“), kojem sam poslala demanti ali ga, naravno, Večernji nije objavio premda me, unatoč novinarskoj etici i imperativu objektivnosti i istinitosti, nitko nije prije objave teksta kontaktirao i čuo moju stranu priče.

Molim Vas da me kao čovjeka poštedite i da me, pročitavši pozorno dokumente koje Vam šaljem, ne spominjete me po imenu,  jer očigledno služim samo političkoj kampanji i promociji -  svoj sam posao obavljala savjesno i dobro i postigla dobre rezultate i ni u čemu nisam oštetila tvrtku ni vlasnika Republiku RH, a  ne želim biti dio ičije političke kampanje", poručuje Perković Škalic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo