Nema više posla / Oprema za igru više neće biti tražena roba: 'Radnicima se moram zahvaliti i poslati ih na socijalu'

Kažu da se ponavlja scenarij iz velike recesije od prije 12 godina

23.4.2020.
22:29
VOYO logo

Za mnoge poslodavce i njihove radnike Vladine mjere popuštanja stižu u zadnji čas, ali mnogim drugima neće ni one pomoći. Svima čije se poslovanje temeljilo na ljudskoj potrebi za druženjem ili recimo igranjem ostaju u problemu. 

Oprema za dječja igrališta ili sprave za vanjsko vježbanje ubuduće teško da će biti tražena roba. Jer u ovo vrijeme poremećenih kriterija više će vam zamjeriti ako s djetetom odete na vrtuljak ili tobogan nego u posjet Černobilu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javio nam se gospodin Darko Vojtek, vlasnik tvrtke iz Belog Manastira koja proizvodi baš takvu opremu i evo što na Vladine mjere za pomoć gospodarstvu kažu on i njegovi radnici. 

Dok se s jedne strane mjesta za druženje i igru zatvaraju trakama opreza kako kontakta ne bi bilo, belomanastirska tvrtka, bavi se upravo opremanjem takvih mjesta. Grcali su u poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je katastrofa. Što da vam kažem. Posla je bilo do prije mjesec dana nenormalno. Znači, radili smo dvije smjene puno radno vrijeme", rekao je radnik Vojtek opreme d.o.o. Andrej Lukačević.

U Vladinoj odluci stoji da će svi korisnici državnog proračuna, dakle i gradovi i općine, obustaviti sve javne nabave koje nisu neophodne. Vlasnik tvrtke shvaća da to znači da  se ljuljačke i tobogani neće naručivati. Hotelima na Jadranu pak, igrališta više nisu prioritet. Stoga je primoran dvanaestorici radnika pogledati u oči i reći im da više ne rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo im se zahvaliti..."

"Došli smo u situaciju da se tim ljudima moramo zahvaliti, poslati ih na, da kažemo socijalu, suočavati se s tim da ljude ostavljamo bez egzistencije", kazao je vlasnik Darko Vojtek.

Pa se nervoza pojavila i kod 30 preostalih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je napeto, ali bit će bolje", kazao je radnik Dino Kovač.

"Pa bojim se za posao", kazao je Leon Fischer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušat će koristiti mjere države od 4000 kuna za isplatu za daljne isplate plaća, ali i vlasnik i radnici su svjesni da je takva pomoć kratkog roka i da se ponavlja scenarij iz velike recesije od prije 12 godina.

"Nama nije bit u tome hoćemo li biti na socijali nego da vidimo hoćemo li sutra moći raditi. Kao što vidimo isto kao i 2008. godine prekida se investicijski tok umjesto da se to pojača i da mi, firme, imamo posla i da se gleda na to da domaći proizvođači i usluge imaju prednost", rekao je Darko Vojtek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I te tvrtke obiteljima stavljaju kruh na stol

Jer ne proizvode svi tražene maske za lice i zaštitne ograde od pleksiglasa. Mnoge tvrtke proizvode ono što se svakodnevno koristi ali u normalnim uvjetima. Pri tom nemojmo zaboraviti: I te tvrtke zapošljavaju radnike koji svojim obiteljima stavljaju – kruh na stol. 

"Znam raditi. Prvenstveno znam raditi što malo ljudi zna raditi s takvim strojevima. Znam programirati. Znam i što sad. Da ja odem na motiku?!  Nema smisla. A onaj tko je na socijali, radno sposoban, dobit će svaki mjesec", rekao je Andrej Lukačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa strahuju i od toga da će čak morati staviti, ključ u bravu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo