MIR I DOBRO / Oprezno večeras! MUP upozorava na kazne zbog upotrebe pirotehnike, vatromet i rakete slobodni ste koristiti do sutra

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

MUP upozorava kako petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te kako njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice

31.12.2021.
9:36
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine od 15. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine  provodi akciju „Mir i dobro“ koja za cilj ima sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Tim putem upozorava kako petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama, navode pa dodaju kako mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, podsjećaju da je od ove godine zabranjena prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije. Ostala dozvoljena sredstva pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i to isključivo do 1. siječnja. Nakon tog datuma, navedena pirotehnička sredstva više se ne smiju koristiti, tvrde. 

Image
opasna pirotehnika /

Na Badnjak završio u bolnici: Maloljetniku petarda eksplodirala u ruci. Još nije poznata težina ozljeda

Image
opasna pirotehnika /

Na Badnjak završio u bolnici: Maloljetniku petarda eksplodirala u ruci. Još nije poznata težina ozljeda

Osobe mlađe od 18 godina, ali starije od 14 godina, mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a to su bengalske šibice, male petarde, konfete, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Ova pirotehnička sredstva mogu se koristiti i nakon 1. siječnja, no iako se smatraju ''dječjom'' pirotehnikom, nikako ih ne mogu koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok je za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Iz policije pozivaju da novogodišnju noć provedete mirno, a ukoliko već koristite pirotehnička sredstva da to činite na siguran način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjećamo na savjete kojima će se spriječiti teže posljedice prilikom korištenja pirotehničkih sredstava: kupujte ih isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena; upotrebljavajte isključivo prema priloženim uputama; ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je ''zatajilo'' u prvom pokušaju. Nadalje, pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom prostoru i ne bacajte ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. 

Naposljetku, ne bacajte pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama, zaključuju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo